Stavba roku Plzeňského kraje 2005

17. ledna 2006 12:30, aktualizováno 11:30, Ing. Milan Kozel
 

 

   Další, v pořadí již 3. ročník soutěže Stavba roku Plzeňského kraje byl odstartován. Cílem je seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní stavitelství a architektury Plzeňského kraje. Soutěž je vypisována na podporu kvalitní komplexní realizace, od architektonického pojetí až po řemeslný detail. Je určena pro stavby realizované na území Plzeňského kraje bez ohledu na státní příslušnost projektanta, architekta stavby a místo registrace firem realizátorů.

   Vypisovatelé soutěže jsou Plzeňský kraj a Město Plzeň,  spoluvypisovatelé Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Česká komora architektů, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Český svaz stavebních inženýrů. Organizátorem soutěže je společnost ABF, a.s.. Záštitu nad soutěží převzal hejtman Plzeňského kraje MUDr. Petr Zimmermann a primátor města Plzeň Ing. Miroslav Kalous.

   Do soutěže mohou být přihlášena stavební díla ze všech oborů  uvedená do provozu nebo zkolaudovaná v období od 1. 1. 2004 do 31. 12. 2005, která však nebyla přihlášena v předchozím ročníku soutěže.

 

Soutěžní kategorie

  • A: Novostavby budov
  • B: Rekonstrukce budov
  • C: Dopravní a inženýrské stavby
  • D: Průmyslové a sportovní stavby

 

Realizace přihlášené do soutěže posuzuje odborná porota jmenovaná na návrh rady programu, na její návrh rada a vypisovatelé ceny udělí.

 

Jednotlivé stavby budou posuzovány zejména podle těchto kritérií:

 

-  architektonické vyznění díla a jeho celkový přínos

-  kvalita a jakost stavebních prací

-  vhodnost použití stavebních materiálů a výrobků a profesionalita v jejich stavebně realizačním   zvládnutí

-  celkové prostorové a funkční řešení díla

- začlenění stavebního díla do daného prostředí,  včetně širších prostorových vztahů

- délka realizace a dosažená kvalita stavby ve vztahu k celkovým nákladům

-  spokojenost stavebníka a uživatele, přijetí veřejností

-   úroveň investorského záměru

- další kritéria (např. originálnost konstrukčního řešení, vliv stavby na ekologii prostředí, úspory  energií a další)

 

   Porota provede výběr staveb a jejich posouzení pro nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2005 a doporučí stavby  pro udělení zvláštních cen.

Pro nominaci na ocenění titulem STAVBA ROKU PLZEŇSKÉHO KRAJE 2005 porota vybere nejvýše 3 stavby v každé kategorii, tj. celkem max. 12. Porota má právo některé z cen neudělit.

   Na titul STAVBA ROKU PLZEŇSKÉHO KRAJE 2005, bez rozlišení pořadí, budou porotou vybrány nejvýše 4 stavby z nominovaných.

 

Stavbu je možné přihlásit do 31. 1. 2006.

 

Vyhlášení výsledků soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2005 se uskuteční v rámci slavnostního večera 11. ročníku stavební výstavy FOR ARCH PLZEŇ 2006 (16. – 18. 3. 2006) dne 16. 3. 2006.

 

Více informací získáte

na sekretariátu soutěže:

ABF a.s., zastoupení Plzeň

Americká 49, 301 50  Plzeň

Tel./fax: 377 329 733

e-mail: plzen@abf.cz

www.abf.cz