Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje má volný výběr knih

obrazek
15. února 2011 10:26, aktualizováno 09:26,

V pondělí 14. února 2011 slavnostně otevřela Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje volný výběr knih.Ten vznikl v rekonstruovaných prostorách dosud veřejně nepřístupného podkroví. Působivý interiér, jenž je dílem architekta Václava Šmolíka, doplňují moderní technologie a vzniká tak nejmodernější knihovnický prostor v Česku. Jeho realizaci podpořil Plzeňský kraj téměř 20 miliony korun. „A to i v době ekonomicky složité, kdy každý musí šetřit. O to víc si podpory kraje vážíme,“ podotýká ředitelka knihovny Ivanka Horáková.
Ve volném výběru naleznou čtenáři knižní novinky za posledních zhruba deset let, a to ze všech vědních oborů, včetně literatury o umění a beletrie. „Celkem je zde na šedesát tisíc svazků, což je přibližně šest procent celého našeho knižního fondu,“ říká ředitelka knihovny. Knihy jsou umístěny v regálech podle oborů a přehledně řazeny podle signatur. Každý obor má navíc své barevné označení.
Prostory volného výběru jsou upraveny tak, aby zde čtenář mohl s vybranými knihami okamžitě začít pracovat, nebo se jen v klidu začíst. Jsou zde pracovní stolky s možností připojení k internetu či pohodlná velká pohovka. Moderní vybavení citlivě souzní s původním historickým objektem. Celý volný výběr je přístupný bez omezení, knihy jsou zde chráněny čipy podobně jako zboží v obchodech. Podobný je také samoodbavovací systém, kde si čtenář nakonec může realizovat výpůjčku a odnést si knihy domů.
„Co se týče personálního zajištění, přesunuli jsme do volného výběru pracovníky, kteří dříve vykonávali dozor v internetové studovně a pracovníky z výpůjčního protokolu. Dozor u internetu jsme zrušili a výpůjční protokol je díky automatu na vracení knih, Herbiemu, také personálně méně náročný,“ uzavírá Ivanka Horáková.

Slavnostního přestřižení pásky se zúčastnil náměstek hejtmana pro oblasti školství, mládeže a sportu Jiří Struček, senátor Jiří Bis a primátor Plzně Martin Baxa.

J.Bis,J.Struček,E.Herinková