Tachovský dětský sbor zazářil v Číně

obrazek
04. srpna 2010 15:42, aktualizováno 14:42,
Tachovský dětský sbor zazářil v Číně

Náročnou a velmi úspěšnou cestu do Číny absolvoval koncem července Tachovský dětský sbor, který se ve městě Shaoxing zúčastnil světová sborové olympiády. Mladí zpěváčci se vrátili se dvěma oceněními ve stříbrném pásmu - bodovali v kategorii mládežnických sborů do 21 let a sakrální hudbě.

Festival v Číně je největší sborovou událostí, které se Tachovský dětský sbor doposud zúčastnil. Během čtrnácti dnů vystoupilo 470 sborů z 84 zemí světa. „Využili jsme nabídky pořadatele, německé společnosti Interkultur,“ vysvětlil  sbormistr Josef Brabenec počátky cesty do Číny.  „Byla tam skvělá atmosféra a výborná organizace. Naše děti se dostaly na přední stránku festivalových novin, natáčela s námi televize,“ přiblížil v pár slovech návštěvu. Sbor samozřejmě viděl i další zajímavá místa - doplňující program za poznáním je součástí všech festivalových soutěžních klání. „Cesta to byla velmi nákladná. S tím nám hodně pomohl Plzeňský kraj, ministerstvo kultury, město Tachov a sponzoři,“ doplnil sbormistr.  

Tachovský dětský sbor, který za tři roky oslaví své 40. výročí,  není ve světě žádným nováčkem. Sebe i Českou republiku již s mnoha úspěchy prezentoval na americkém a africkém kontinentu - v Argentině, Brazílii, Jihoafrické republice, na starém kontinentu vystupoval v Irsku, Švédsku, Švýcarsku, Německu, Polsku, Bulharsku, Belgii, Itálii, Španělsku a dalších zemích včetně Ruska. Zpěváčci se rádi vracejí do Francie, kde je prý nejúžasnější publikum.

Už nyní začíná Josef Brabenec s přípravou cesty na festival do Japonska, kam by sbor měl vycestovat za dva roky.

 

Vystoupení na sborové olympiádě v Shaoxingu.

 

 

 

Poslední den Tachovského dětského sboru v Šanghaji.