Tisková konference ke kampani Žijeme Londýnem se konala na krajském úřadu

obrazek
19. září 2011 15:06, aktualizováno 14:06,

Plzeňský kraj je další, v pořadí sedmou zastávkou kampaně Žijeme Londýnem na cestě jednotlivými regiony České republiky - od 21. září ji bude nyní hostit Plzeň. Dosud nejrozsáhlejší komunikační projekt Českého olympijského výboru seznamuje veřejnost s olympijskými idejemi, historií i přítomností největšího sportovního svátku a motivuje ji současně k aktivní podpoře českých reprezentantů na Hrách XXX. olympiády v Londýně 2012.

„Vzhledem ke střídání jednotlivých kontinentů nemusí Evropa v příštích dvaceti letech hostit letní olympijské hry. Londýn přitom leží téměř za rohem. Kampaní Žijeme Londýnem však chceme příznivce sportu nejen pozvat do dějiště her 2012, ale také jim připomenout olympijské tradice a ukázat, že respektování těchto ideálů může být i životní postoj. Plzeňský kraj je tradiční zásobárnou špičkového českého sportu. Stačí si připomenout vynikající hokejisty, fotbalisty, házenkáře, sportovní střelce či cyklisty. Jména jako Pavel Nedvěd, Petr Čech, Jan Kůrka, Kateřina Emmons, Jarmila Nygrýnová, Bohuslav Ebermann, Martin Straka, Vladimír Haber, Filip Jícha a další dnes patří mezi legendy českého sportu," připomíná František Dvořák, místopředseda Českého olympijského výboru pro sport a mnohonásobný šéf mise Českého olympijského týmu.

VÝSTAVU PODPOŘÍ OSOBNOSTI

Slavnostní premiéra kampaně Žijeme Londýnem, nad níž převzala záštitu Asociace krajů České republiky, se uskutečnila letos 24. května v Brně. Poté se představila v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Olomouci, Hradci Králové, Karlových Varech a ve středu 21. září ji přivítá na náměstí Republiky také Plzeň. Její součástí bude putovní výstava unikátních velkoformátových fotografií připomínajících slavné okamžiky české sportovní historie a také vzdělávací program pro žáky základních škol z Plzeňského kraje ve formě besedy s předními sportovci.

Kampaň Žijeme Londýnem se do Plzeňského kraje vrací  v krátké době potřetí. Její předzvěstí bylo už ve dnech 20. – 22. června putování originálního londýnského dvoupatrového autobusu, který postupně navštívil Tachov, Stříbro a Klatovy a poté se zúčastnil 27. srpna také Pilsner Festu v Plzni.

„Osobně mám velkou radost, že sportovci z Plzeňského kraje patří v tolika odvětvích mezi absolutní českou elitu. Zájem o sport je v našem regionu na všech úrovních vysoký, navíc zde mají jeho vyznavači kvalitní podmínky a zázemí, které se navíc neustále vylepšuje.   Domnívám se, že kampaň Žijeme Londýnem představuje pozitivní příklad propagace sportu v té nejvyšší a nejušlechtilejší podobě – prostřednictvím slavné olympijské historie i přítomnosti. Veřejnost si tak v rámci chystaných aktivit připomene největší úspěchy našich sportovců, pozná neopakovatelnou olympijskou atmosféru a dozví se aktuální novinky z přípravy českých reprezentantů. Další program se navíc zaměřuje na žáky základních škol – představí jim sportovní vzory, přispěje k budování pocitu národní hrdosti a motivuje je i k pravidelnému pohybu. To považuji za velice významný přínos k rozvoji sportu mládeže v našem regionu,“ uvádí Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje.

Ojedinělou výstavu olympijských fotografií pod širým nebem navštíví ve středu 21. září od 10:30 hodin kromě oficiálních představitelů Plzeňského kraje, Českého olympijského výboru a dalších hostů také špičkoví čeští reprezentanti a úspěšní účastníci olympijských her. Jako sportovní zástupci západočeského regionu se objeví například sportovní střelec Jan Kůrka, olympijský vítěz z Mexico City 1968, hokejista Vladimír Bednář, bronzový ze Sappora 1972 a mistr světa 1972, házenkář Vladimír Jarý, stříbrný z Mnichova 1972, či plavkyně Ilona Hlaváčková, účastnice dvou olympijských her a dvakrát stříbrná na mistrovství světa. Společně se zde setkají s nejmladší generací - žáky plzeňských základních škol - při neformální autogramiádě. 
„Nezbývá mi, než vyslovit velké uznání obsahu i průběhu kampaně Žijeme Londýnem. Je důležité, aby olympijské hry vstoupily do povědomí lidí, především těch mladých. Jen mě trochu mrzí, že televize a média nevěnují tolik pozornosti jako fotbalu a hokeji také relativně menším sportům. Pak jsou mnozí překvapeni, že například střelci a veslaři sbírají na hrách medaile. Doufám, že tato kampaň napomůže i vyšší medializaci dalších olympijských odvětví," přeje si olympijský vítěz Jan Kůrka.

„Líbí se mi, že tato kampaň míří přímo za fanoušky do jednotlivých krajů České republiky. Ti tak mají skutečně ojedinělou příležitost nahlédnout do zákulisí velkolepé sportovní události, jakou jsou olympijské hry, zavzpomínat na triumfy českých reprezentantů a připomenout si současně jména úspěšných sportovců z jejich regionu. Myslím, že z hlediska propagace olympijských ideálů i samotného sportu je to důležitý krok," říká Ilona Hlaváčková, dvojnásobná účastnice her v Sydney 2000 a Aténách 2004.

„V dnešní době, kdy mládež tíhne k počítačům a televizi, je každá popularizace sportu nesmírně důležitá - tím spíše, že ho ukazuje na té nejvyšší úrovni prostřednictvím olympijských her a slavné tradice velkých českých úspěchů. Právě snaha napodobit vzory v podobě olympijských medailistů bývá často hlavním motivem, že se mladí lidé začnou věnovat pravidelnému pohybu a sportu,“ říká stříbrný házenkář Vladimír Jarý.

SLAVNÁ HISTORIE NA FOTOGRAFIÍCH

Výstava velkých momentů českého olympismu bude nainstalována v Plzni na náměstí Republiky od středy 21. září po dobu jednoho týdne. Tvoří ji sedmadvacet velkoformátových fotografií umístěných na osmi čtyřstranných prostorových panelech, přičemž každou fotografii doplňuje a do souvislostí uvádí příběh, který snímek provází.

Venkovní expozice začíná fotkou českých sportovců na slavnostním zahájení OH ve Stockholmu roku 1912 (tedy sto let před OH v Londýně 2012), kdy vůbec poprvé pochodovali s vlastní českou vlajkou, a končí nástupem na loňských zimních hrách ve Vancouveru, kde nese vlajku Jaromír Jágr. Nejstarší fotografie výstavy zachycuje Františka Jandu-Suka, vůbec prvního Čecha, jenž se umístil na olympijských stupních vítězů, když získal stříbrnou medaili v hodu diskem v roce 1900. Další vzácné snímky ukazují například Emila Zátopka, Danu Zátopkovou či Věru Čáslavskou.

„Důraz je kladen zejména na snímky dynamické, ale také na fotografie zachycující emoce českých i slovenských olympijských vítězů a medailistů. Sportovce z Plzeňského kraje zastupují sportovní střelkyně Kateřina Emmons na fotografii z Pekingu 2008 a prostřednictvím snímku z Nagana 1998 také hokejisté Martin Straka a Jaroslav Špaček,“ vysvětluje František Dvořák.

Zhruba dvě třetiny fotografií pocházejí z období 1992 až 2010, kdy mohlo hry přibližovat více českých fotografů – předtím to bylo spíš sporadické. Na výběru snímků v této expozici se významně podílel přední sportovní fotoreportér Jiří Koliš, kurátorem je výtvarný kritik Petr Volf. V rámci výstavy se v samostatném bloku představí i všech jednapadesát vítězů olympijských her od roku 1924 do roku 2010, ať už reprezentujících Československo nebo Českou republiku.

Výstavu doplňuje stánek s olympijským oblečením Alpine Pro.

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLÁKY: KAŽDÝ MŮŽE BÝT VÍTĚZEM

Kampaň Žijeme Londýnem navštíví také školáky po celé České republice. Část projektu s názvem Každý může být vítězem je zaměřena na žáky 6. a 7. tříd základních škol. V Plzni se ho zúčastní ve středu 21. září několik stovek žáků v Kulturním centru Peklo v Pobřežní ulici ve dvou částech: od 9 do 10 hodin a od 11 do 12 hodin.

Součástí programu, který moderuje Petr Svěcený, jsou filmové sestřihy významných okamžiků z československé a české olympijské historie, beseda se sportovními legendami Kateřinou Neumannovou a plavkyní Ilonou Hlaváčkovou. Pro účastníky je připraven interaktivní program se znalostními kvízy a soutěžemi z oblasti sportu, zeměpisu, historie, ekologie a zdravého životního stylu. Školáci budou také dlouhodobě soutěžit o účast při televizním natáčení s vybraným reprezentantem v Olympijském magazínu na ČT4.

„Ne každý se může stát špičkovým sportovcem. Chceme však ukázat, že olympijské hodnoty mají univerzální platnost a lze je uplatnit i mimo sport," zdůrazňuje František Dvořák.

Výstava, edukační program i londýnský doubledecker navštíví každý kraj do zahájení olympijských her 2012 v Londýně ještě jednou.

KAMPAŇ ŽIJEME LONDÝNEM V CELKOVÝCH ČÍSLECH:

• 14 navštívených krajů
• 28 výstav fotografií
• 28 zastávek vzdělávacího programu pro školy
• 126 jednodenních zastávek doubledeckeru po celé republice
DO ZAČÁTKU PRÁZDNIN KAMPAŇ NAVŠTÍVILA TATO KRAJSKÁ MĚSTA:

Úterý 24. 5.  Brno
Sobota 4. 6.  České Budějovice
Pondělí 13. 6. Ústí nad Labem
Úterý 21. 6.  Olomouc
Středa 29. 6.  Hradec Králové
JÍZDNÍ ŘÁD KAMPANĚ V PODZIMNÍ ETAPĚ 2011:

Pondělí 12. 9. Karlovy Vary (T. G. Masaryka)
Středa 21. 9.  Plzeň (náměstí Republiky)
Čtvrtek 6. 10. Kladno (náměstí Sítná)
Úterý 25. 10. Liberec (5. května před OC Plaza)
Čtvrtek 3. 11. Pardubice (třída Míru před OC Magnum)
ZAJÍMAVÉ STATISTICKÉ ÚDAJE Z I. ETAPY KAMPANĚ V PĚTI KRAJÍCH:

• výstavu olympijských fotografií dosud zhlédlo 168 000 návštěvníků
• londýnský doubledecker najezdil celkem 1 267 km a jeho multimediální centrum si vyzkoušelo 43 700 zájemců
• do edukačního programu se zapojilo 2 120 školáků včetně 23 zrakově a 35 sluchově postižených dětí
Fanoušci mohou sledovat novinky kampaně Žijeme Londýnem na webových stránkách www.zijemelondynem.cz či na Facebooku www.facebook.com/olympijskytym.

tisková konference ke kampani Žijeme Londýnem

František Dvořák,Vladimír Jarý,Ilona Hlaváčková,Milan Chovanec,Jan Kůrka,Jiří Struček