Tisková zpráva k 1. zasedání Rady Asociace krajů ČR v roce 2006

16. ledna 2006 18:30, aktualizováno 17:30,

Jedním z témat zasedání byl rozvoj cestovního ruchu. „Budeme iniciovat jednání s Ministerstvem pro místní rozvoj za účelem vypracování společné koncepce cestovního ruchu v ČR,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

Hejtmani se rovněž dohodli na účasti na veletrhu URBISINVEST 2006. Letos poprvé se veletrh zaměří na investiční příležitosti. „Chtěli bychom, aby se tohoto veletrhu zúčastnili nově zvolení předsedové slovenských samosprávných krajů,“ uvedl předseda Rady AKČR a hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Evžen Tošenovský.

Důležitým bodem jednání byla problematika zdravotnictví. Rada AKČR se vrátila k projednávání zákona o neziskových ústavních zdravotnických zařízení v Poslanecké sněmovně. „Je to ostuda Poslanecké sněmovny. To, že nám poslanci neumožnili promluvit a hlasovali o každém z nás jednotlivě, připomínala rozhodně jiné než demokratické časy. Dohodli jsme se na tom, že přijdeme s legislativním návrhem, aby v budoucnu bylo automaticky umožněno vystoupení zástupců krajů při projednávání zákonů, které se krajů budou dotýkat,“ uvedl hejtman Tošenovský.

Kraje také jednoznačně odmítají vracet peníze, které VZP vynaložila na záchranné služby v době, kdy byly řízeny státem. „Platili bychom tak za kroky, o kterých jsme nerozhodovali a které jsme my nerealizovali,“ komentoval Evžen Tošenovský. Připomněl případ Jihočeského kraje, kdy soudy rozhodly o platebním výměru téměř přes noc.

Na pátek 13. ledna pozval premiér Jiří Paroubek hejtmany do Prahy na jednání do Kramářovy vily, kterého se zúčastní také ministr zdravotnictví David Rath. Hejtmani očekávají omluvu za výroky Ratha, který kriminalizoval jednání krajů v oblasti zdravotnictví. Hejtmani se také ohradili proti postupu premiéra, který avizoval, že nový návrh zákona o neziskových ústavních zdravotnických zařízeních jim předloží až během pátečního jednání. „Pokládáme to za projev arogance,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. Hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel připomněl, že města a obce běžně převáděly své organizace na akciové společnosti (např. dopravní podniky, technické služby, vodárny, kanalizace), což nikdo nezpochybňoval. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc upozornil, že to není tak dávno, co sám stát převedl České dráhy na akciovou společnost.

Kancelář Asociace krajů ČR

Komise pro vztahy s veřejností Rady Asociace krajů ČR

 

Kontakt:
RNDr. Jiří Mašek, ředitel Kanceláře Asociace krajů, tel. 257280122

PhDr. Simona Svitáková, tisková mluvčí Jihomoravského kraje, tel. 606763725