Tisková zpráva z jednání Rady Plzeňského kraje

24. září 2003 12:48, aktualizováno 11:48,
 

Číslo schůze:

76 - 77

Datum konání:

22. a 23. září 2003

Místo konání:

Zasedací místnost Rady PK, Škroupova 18

 

 

 

 

Na svém mimořádném jednání, která se konala v pondělí 22. 9. 3003 a v úterý 23. 9. 2003, Rada Plzeňského kraje projednávala body týkající se zdravotnictví. 

 

Jmenování ředitele Domažlické nemocnice a.s. a Stodské nemocnice a.s.

Dne 15. září 2003 nabylo právní moci usnesení o zápisu Domažlické Domažlice, a.s. a Stodské nemocnice a.s. do obchodního rejstříku, vedeného Krajským soudem v Plzni.

Rada Plzeňského kraje jmenovala ředitele výše zmíněných obchodních společností.

Ředitelkou Domažlické nemocnice, a.s. radní jmenovali Ing. Alenu Vyrutovou a to s účinností od 1. 10. 2003.

Ředitelkou Stodské nemocnice a.s. byla radou kraje jmenována Ing. Miloslava Šlajsová, taktéž s účinností od 1. 10. 2003.

Obě ředitelky byly jmenovány na základě výsledků výběrového řízení na uvedené pozice, které proběhlo v červnu tohoto roku. Ing. Alena Vyrutová i Ing. Miloslava Šlajsová se ve výběrovém řízení umístily se na prvním místě.

 

 

 

Nemocnice s poliklinikou Klatovy, příspěvková organizace – odkoupení pohledávky

Vinou prodlení Všeobecné zdravotní pojišťovny s úhradou splatných závazků se dostala NsP Klatovy do situace, kdy nemůže v řádném termínu dostát svým závazkům vůči zaměstnancům. VZP neuhradila nemocnici řádně provedené a vyfakturované výkony nemocnice za měsíc srpen. Zpoždění plateb VZP činí v některých případech 4 – 6 týdnů po splatnosti vyfakturovaných výkonů a tím je výrazně zhoršována situace v již tak nepříznivém stavu peněžních toků nemocnice.

Rada tedy rozhodla o odkoupení pohledávky vzniklé NsP Klatovy vůči VZP v objemu 14.751.906,- Kč, tedy ve výši řádně vyfakturovaných výkonů nemocnice z měsíc srpen.

Přesto, že za vzniklou situace nese odpovědnost stát v plném rozsahu, Plzeňský kraj se snaží realizací tohoto kroku přispět z titulu zřizovatelské působnosti překlenout nastalou kritickou situaci.