Tisková zpráva z jednání Rady Plzeňského kraje

14. listopadu 2003 12:03, aktualizováno 11:03,
 

Číslo schůze:

83

Datum konání:

11. listopadu 2003

Místo konání:

Zasedací místnost Rady PK, Škroupova 18

 

 

 

 

Stavba roku  Plzeňského kraje 2004

Rada kraje schválila účast Plzeňského kraje na konání soutěže „Stavba roku Plzeňského kraje“ a záštitu hejtmana nad touto akcí. První ročník veřejné neanonymní soutěže „Stavba roku Plzeňského kraje“ je hlavním doprovodným programem 9. ročníku stavební výstavy For Arch Plzeň 2004, která se uskuteční 31. 3. – 2. 4. 2004 v Plzni.

Cílem soutěže je seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní stavitelství a architektury Plzeňského kraje. Soutěž je vypsána na podporu kvalitní komplexní realizace stavebního díla, od hrubé stavby až po řemeslný detail. Je určena pro stavby realizované na území Plzeňského kraje bez ohledu na státní příslušnost projektanta, architekta stavby a místa registrace realizátorských firem. Do soutěže mohou být přihlášena stavební díla ze všech oborů dokončená a uvedená do provozu nebo zkolaudovaná v období od 1.1.2002 do 30.9.2003. Realizace přihlášené do soutěže posuzuje odborná porota jmenovaná na návrh rady programu, na její návrh rada a vypisovatelé ceny udělí. Porota nominuje nejvýše 10 staveb, z nichž budou na titul „Stavba roku Plzeňského kraje“ vybrány max. 3 stavby z nominovaných. Vítězné realizace budou vystaveny během konání výstavy For Arch Plzeň 2004 v prostorách TJ Lokomotiva. Uzávěrka přihlášek je 1. 12. 2003 a dokumentaci je nutno doručit do sekretariátu soutěže, ABF, a.s., Americká 49, Plzeň.

 

 

Poskytnutí finanční dotace na realizaci programu Podpora nestátním neziskovým organizacím dětí a mládeže

Rozhodnutím MŠMT ČR byly poskytnuty Plzeňskému kraji finanční prostředky ve výši 807.000,-Kč na realizaci programu Podpora nestátních neziskových organizací dětí a mládeže s místní působností. Finanční prostředky jsou účelově určené, podléhají finančnímu vypořádání se státním rozpočtem za rok 2003.

Na základě tohoto rozhodnutí Krajský úřad Plzeňského kraje vyhlásil program Podpora nestátních neziskových organizací dětí a mládeže s působností v PK. Rada kraje dne 19. srpna 2003 rozhodla o poskytnutí nestátním neziskovým organizacím dětí a mládeže dotace ve výši 371.500,--Kč. Dne 15. října 2003 vybrala odborná komise pro výběr žadatelů o dotaci z předložených čtrnácti projektů dalších šest projektů, které splňovaly stanovená kriteria a rada na posledním jednání schválila poskytnutí těchto dalších dotací. Jde o žadatele:

1. Občanské sdružení Mateřské centrum „Plzeňské panenky“, finanční příspěvek na realizaci projektu Hledání pramenů vlastní tvořivosti ve výši 22.000,-Kč

2. Občanské sdružení KoŠ, finanční příspěvek na realizaci projektu Akce DPS HaŠlérky a Lentilky v roce 2003 ve výši 18 000,-Kč.

3. Občanské sdružení Sdružení pro volný čas-Demaro, finanční příspěvek na realizaci projektu Oblastní kolo Dětské porty ve výši 35 000,-Kč

4. Občanské sdružení Sdružení při SPŠ stavební v Plzni, finanční příspěvek na realizaci projektu Výměnný pobyt – Berlín ve výši 25 000,-Kč

5. Občanské sdružení Sdružení při SPŠ stavební v Plzni, finanční příspěvek na realizaci projektu Zahraniční exkurze ve výši 50 000,-Kč

6. Občanské sdružení Společenství začít spolu, finanční příspěvek na realizaci projektu Centrum pro rodinu ve výši 44 000,-Kč

Finanční prostředky budou organizacím uvolněny na základě smlouvy o poskytnutí dotace.

 

 

Finanční dar společnosti ČD a.s.

Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí finančního daru ve výši 50.000 Kč společnosti České dráhy, a. s. Finanční dar bude použit na částečnou úhradu nákladů na pořízení plošiny pro přepravu invalidních vozíků typ MA 4 pro hlavní vlakové nádraží v Plzni. Finanční prostředky na dar budou čerpány ze schváleného rozpočtu PK na rok 2003. Náklady na pořízení plošiny jsou zhruba 205 tis. Kč, dar PK je tedy ve výši 1 nákladů. Předpokládáme, že plošina bude společností ČD a.s. zakoupena do konce roku 2003.

 

 

Nemocnice Planá – studie proveditelnosti

Na jednání hejtmana Plzeňského kraje MUDr. Petra Zimmermanna a vedoucího odboru sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu PK Ing. Mgr. Pavla Karpíška se zástupci Tachovského okresu bylo dohodnuto, že paralelně vedle aktivit starostů Tachovského okresu nechá i Plzeňský kraj zpracovat nezávislou studii možnosti znovuotevření a finančních dopadů Nemocnice v Plané.

Zpracování studie bude zadáno obchodní společnosti Wittmann a.s., která pro Plzeňský kraj zpracovává analýzy u ostatních nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem a má tedy možnost využít již zjištěných skutečností a vzájemných souvislostí. Cenový rozsah zpracování studie bude max. do 140.000,- Kč.

 

 

Fakturace materiálu a léků Poliklinice Tachov

Rada na svém jednání schválila prodej zdravotního materiálu a léků Poliklinice Tachov. Jde o materiál a léky, které využívá ke své činnosti Poliklinika Tachov v pronajatých prostorách Nemocnice Planá u Mariánských Lázní. Tyto léky a materiál v hodnotě 565.190,50 Kč budou Plzeňským krajem prodány Poliklinice Tachov za cenu 250 tis. Kč.

 

 

Konference IMPA 2003

Rada PK schválila účast na projektu organizace konference IMPA 2003. III. ročník konference „IMPA 2003 – Informační management ve veřejné správě“ se uskuteční ve dnech 27. – 28. listopadu 2003 v kongresovém centru Darovanský dvůr. Pořadatelem konference je Plzeňský kraj ve spolupráci s Jihočeským a Karlovarským krajem, organizátorem je poradenská a konzultační společnost MIM Consulting Cheb.

Konference je určena pro zástupce měst a obcí Plzeňského, Jihočeského a Karlovarského kraje, krajské samosprávy, firmy a pracovníky v oblasti informatiky a rovněž odbornou veřejnost. Na konferenci vystoupí přední odborníci na danou problematiku.

Tématicky je konference zaměřena na podporu rozvoje informatizace veřejné správy jako nutného předpokladu dalšího rozvoje regionu.

Hlavní konferenční témata jsou:

  • Informační systémy a technologie ve veřejné správě
  • Užití systémového přístupu při informatizaci veřejné správy
  • Užití manažerských metod při řízení informačních projektů

 

 

Hraniční přechod Modrý sloup

Plzeňský kraj zadal koncem roku 2001 zpracování situační studie záměru „Modrý sloup – turistická stezka a hraniční přechod“. Studie měla objektivně posoudit podmínky a možnosti řízení turistického hraničního přechodu Modrý sloup na území obcí Modrava (okres Klatovy) a Neuschönau (okres Freyung-Grafenau) v Národním parku Šumava.

Jednání o otevření historické cesty Böhmerweg s hraničním přechodem Modrý sloup iniciovaly přilehlé české a bavorské obce již na počátku 90. let. Jejich snahu podpořily okresní úřady Klatovy a Freyung-Grafenau. Zřízení turistické cesty na české straně vyžaduje rekonstrukci stávající lesní cesty v Luzenském údolí od Březníku v délce cca 2,1 km a obnovu bývalé cesty v délce cca 700 m. Na německé straně by turistická cesta pokračovala po existující lesní cestě v délce cca 1,5 km až na parkoviště pod Luzným. Jednání o zřízení této turistické cesty a hraničního přechodu však uvázla na negativním stanovisku Správy národního parku Šumava a Ministerstva životního prostředí.

Současná zpracovaná studie zhodnotila dosavadní postup při přípravě turistické cesty, včetně 6 variant možného řešení. Studie byla poskytnuta obci Modrava i Ministerstvu životního prostředí a Správě národního parku k prostudování. Při jednání, které se na základě iniciativy Plzeňského kraje uskutečnilo dne 14. 10. t. r. v Kašperských Horách za účasti obce Modrava, zástupců MŽP a NP Šumava, zástupce Ministerstva vnitra a zástupce Jihočeského kraje k závěrům výše uvedené studie, byl dohodnut další postup směřující k otevření turistické cesty v Luzenském údolí k přechodu Modrý sloup.