Tisková zpráva z jednání Rady Plzeňského kraje

05. prosince 2003 14:58, aktualizováno 13:58, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

Vyhlášení  programu - Výstavba víceúčelových hřišť a rekonstrukce povrchů hal a tělocvičen

Rada na svém úterním zasedání vyhlásila program Výstavby víceúčelových hřišť a rekonstrukce povrchů hal a tělocvičen pro rok 2004. Projekt případného zájemce o dotaci musí splňovat podmínku  víceúčelového hřiště s umělým povrchem s hrací plochou optimální velikosti minimálně 40 x 20 metrů. Je možné se obrátit na PK pouze tehdy, jestli finanční spoluúčast žadatele bude větší než dotace z rozpočtu PK a jestli žadatel nedostal v této oblasti žádnou dotaci od PK.

Jednotlivé žádosti o přidělení dotace na výstavbu víceúčelových hřišť posoudí komise jmenovaná Radou PK.

 

Vyhlášení programu - Rozvoj tělovýchovy a sportu pro rok 2004

Další program, který Rada PK vyhlásila pro rok 2004 se týká rozvoje tělovýchovy a sportu a jsou upřednostňovány následující sportovní a tělovýchovné aktivity:

1. Volnočasové aktivity mládeže v oblasti sportu

- podpora organizacím, které zabezpečují činnost družstev a jednotlivců soutěžících na republikové a mezinárodní úrovni (např. jízdné na soutěžní utkání, ubytování, licenční poplatky, náhrady rozhodčím apod.)

- podpora organizacím, svazům a župám,  které pečují o  sport mládeže na území Plzeňského kraje, odborně a organizačně řídí a podporují činnost občanských sdružení (vzdělávání cvičitelů a trenérů, technické zajištění akcí celokrajského charakteru, činnost krajských výběrových družstev apod.)

- pořádání sportovních akcí celokrajského, celostátního a mezinárodního významu (technické zajištění, nájmy apod.)

- podpora tělovýchovných a sportovních akcí krajem zřizovaných škol a školských organizací (technické zajištění, nájmy apod.)

2. Sportovní akce, reprezentace Plzeňského kraje

- pořádání sportovních akcí celostátního a mezinárodního významu na území Plzeňského kraje (technické zajištění, nájmy apod.)

3. Sport a tělovýchova zdravotně handicapovaných spoluobčanů

- sportovní a tělovýchovné činnosti pro zdravotně handicapované spoluobčany (technické zajištění, nájmy apod.)

- sportovní činnost škol a školských zařízení zabezpečující tělovýchovu a sport zdravotně postižených dětí (technické zajištění, nájmy, sport.náčiní apod.)

 

Podpora projektů v sociální prevenci

Rada PK na začátku září letošního roku vyhlásila programy v oblasti Podpory projektů v oblasti multikulturní výchovy a v oblasti Podpory projektů v oblasti prevence – sociální komunikace. Cílem těchto programů je zlepšení sociálního klimatu škol a školských zařízení na území PK, rozvíjení osobnosti a vzájemné komunikace, způsoby řešení problémových situací souvisejících s výskytem sociálně patologických jevů, změna podmínek ve školách.

V případě podpory multikulturní výchovy je cílem výchova mladých lidí k toleranci a porozumění prostřednictvím multikulturního vzdělání, zlepšení povědomí o odlišných etnických a náboženských skupinách a tím odbourávání bariér při vzájemné komunikaci. Zlepšení informovanosti v této oblasti tak, aby se dařilo potlačovat xenofobní, antisemitské a rasistické projevy mezi mladými lidmi.

Odborná komise pro výběr žadatelů o dotaci  v oblasti Podpory projektů v oblasti multikulturní výchovy vybrala z předložených 3 projektů 2 projekty, a to projekt Pedagogického centra, Plzeň, Koperníkova 26 „Reforma multikulturní výchovy“ ve výši 50 000,- Kč a projekt občanského sdružení Český venkov, Chlístov 30, 339 01 Klatovy „Judaismus a osudy zmizelých“ ve výši 19 000,-Kč.

V oblasti Podpory projektů v oblasti prevence – sociální komunikace komise z předložených 2 projektů vybrala oba projekty, a to projekt Sportovního gymnázia, Táborská 28, Plzeň „Optimalizace sociálního klimatu“ ve výši 8 000,- Kč a projekt Dětského diagnostického ústavu a Střediska výchovné péče pro děti a mládež, Plzeň, Karlovarská 67 „Barvy života“ ve výši 30 000,-korun.

Rada PK na základě doporučení odborné komise schválila finanční dotaci v nezměněné výši pro všechny doporučené projekty.

 

Pravidla Rady Plzeňského kraje  pro užívání symbolů a loga Plzeňského kraje

Rada PK vyjádřila souhlas s předloženými Pravidly pro užívání loga PK a Pravidly pro užívání symbolů PK.

Mezi symboly PK patří znak a prapor, které byly uděleny Plzeňskému kraji předsedou Poslanecké sněmovny v únoru roku 2002. Dále PK používá ke svému označení pro prezentační a propagační účely  své logo, které Plzeňský kraj symbolizuje a vystihuje jeho charakter a které vyšlo vítězně z veřejné soutěže ukončené na jaře letošního roku.

Vzhledem k tomu, že symboly i logo jsou užívány nejen Plzeňským krajem, ale i jinými subjekty, které jeho užitím vyjadřují podporu Plzeňského kraje pro činnosti vykonávané ve veřejném zájmu, bylo třeba přistoupit k vytvoření pravidel, za kterých symboly a logo budou poskytnuty. Základním požadavkem je uzavření smlouvy s Plzeňským krajem, kde budou stanoveny konkrétní účel a způsob použití.

Při užití  symbolů a loga nesmí dojít ke znevážení Plzeňského kraje. Zároveň nesmí být užity ve zkreslené formě, která by neodpovídala jejich skutečné podobě nebo mohla způsobit záměnu o tom, komu symboly či logo patří. Z tohoto důvodu jsou k pravidlům připojeny slovní popisy a grafická vyobrazení  symbolů a loga.

 

Poskytnutí finančního příspěvku z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2003

Vzhledem k tomu, že nebyl v letošním roce využit přidělený příspěvek z tohoto programu ve výši 80 000,- korun, rozhodla Rada PK dle Zásad Programu regenerace MPR a MPZ na rok 2003 přidělit dotaci jinému příjemci ve stejné výši, tj. 80.000,- Kč na stejném území MPR, a to na restaurování soch světců v klášteře Augustiniánů v Domažlicích č.p.119.

Náhradní přidělení je v kompetenci Plzeňského kraje.

 


Program podpory stabilizace venkovských oblastí Plzeňského kraje

Program podpory stabilizace venkovských oblastí Plzeňského kraje pro rok 2004 je předkládán Radě PK v souladu se svým původním dlouhodobým záměrem, a to podporovat kvalitu života obyvatel v kraji. Program je za své 2 roky existence malými obcemi oblíbený, neboť podmínky pro předložení žádosti jsou ve srovnání s jinými zdroji finančních prostředků velmi jednoduché. Přesto bylo nutné v průběhu uplynulých let realizace programu řešit problémy při uskutečňování jednotlivých akcí (zejména majetkových).

Na základě získaných zkušeností předkládá odbor regionálního rozvoje doplněná Pravidla programu. Novou podmínkou pro žadatele je předložit již spolu se žádostí zároveň doklad o tom, že předmět realizované akce je, popř. bude v majetku obce. Doposud bylo doložení této skutečnosti vyžadováno později (při podpisu smlouvy) a spolu se žádostí bylo toto pouze součástí Prohlášení přikládaného k žádosti. Účelem tohoto opatření je minimalizace budoucích nesrovnalostí, a tím zvýšení efektivnosti realizace projektů i celého programu.

 

Pojištění majetku Plzeňského kraje na období 1. 1. 2004 - 31. 12. 2006

Rada PK odsouhlasila, že pojištění majetku Plzeňské kraje, respektive majetku, který je svěřen do správy příspěvkovým organizacím zřizovaných Plzeňským krajem, bude pro období 1. 1. 2004 do 31. 12. 2006 řešen formou soupojištění s pojišťovnami v poměru:

- Kooperativa, pojišťovna, a.s.                  52% (vedoucí pojistitel)

- Česká pojišťovna, a.s.                            33%

- Česká podnikatelská pojišťovna a.s.      15%

 

 

Program rozvoje cestovního ruchu Plzeňského kraje

Rada PK vzala tento program pouze na vědomí a před tím než bude předložen Zastupitelstvu PK proběhne jeho veřejné projednání. Tento seminář k cestovnímu ruchu PK se uskuteční v pondělí 8. prosince od 8. 30 hodin v prostorách Západočeského muzea v Plzni.