Tisková zpráva z jednání Rady Plzeňského kraje

16. ledna 2004 11:40, aktualizováno 10:40,

V úterý 13. ledna 2004 se konalo 88. jednání Rady Plzeňského kraje. Radní mimo jiné projednávali tyto body:

VYHLÁŠENÍ PROGRAMŮ

Rada Plzeňského kraje schválila vyhlášení dalších datačních titulů v oblasti volnočasových aktivit. Jedná se o tyto programy:

Kluby otevřených dveří pro neorganizované děti a mládež v roce 2003

(rozšíření a podpora Klubů při SVČ různých zřizovatelů)

Cílem tohoto programu je rozšířit a podpořit provoz klubů při střediscích volného času dětí a mládeže (SVČ) a dalších organizacích pracujících s dětmi a mládeží zřizovaných Plzeňským krajem, obcemi, církvemi, občanskými sdruženími a jinými subjekty. Do těchto zařízení by neorganizované děti docházely prakticky kdykoli a zdarma. SVČ nejsou v nabídce aktivit svázána žádnými osnovami či striktními požadavky na činnost, dokáží operativně reagovat na nové trendy a poptávku po dalších aktivitách. Jejich cílem je uspokojování potřeb co největšího počtu dětí a mládeže v oblasti volného času, čímž současně zajišťují optimální formou primární prevenci sociálně patologickým jevům.

Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ve školách a školských zařízením v Plzeňském kraji

(další vzdělávání pedagogických pracovníků – koordinátorů EVVO)

Cílem programu je vytvářet podmínky pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (koordinátorů) na školách a školských zařízeních v oblasti EVVO a zvyšovat tak jejich odbornost. Jedná se o odbornou a metodickou pomoc koordinátorům EVVO v podobě seminářů dalšího vzdělávání, o tvorbu a poskytnutí metodických materiálů, vytváření sítě škol a školských zařízení k vzájemnému předávání zkušeností, atd.

Podpora mezinárodní spolupráce v oblasti mládeže a spolufinancování  mezinárodních studijních programů

Cílem tohoto programu je podporovat mezinárodní projekty a výměny mládeže, které jsou realizovány v rámci Koncepce státní a regionální politiky ve vztahu k mladé generaci a rovněž navazují na Bílou knihu Evropské komise o mládeži, která byla přijata Evropskou komisí 21. 11. 2001. Finanční prostředky slouží k podpoře mezinárodních projektů a výměn mládeže. Cílem tohoto programu je vychovávání mladých lidí k solidaritě, toleranci a porozumění prostřednictvím interkulturního vzdělávání. Program je zpřístupněn i těm mladým lidem, kteří jsou zdravotně, sociálně, ekonomicky, geograficky či etnicky znevýhodněni. Zdokonaluje se jazyková vybavenost a dochází k odbourávání bariér při vzájemné komunikaci, což je důležitou součástí přípravy dětí a mládeže na soužití ve sjednocené Evropě. Proto je třeba také podporovat  finančně náročnější projekty realizované v rámci vzdělávacích programů Evropské unie a tak je více zpřístupnit. V současné době často chybí školám dostatek  prostředků na spolufinancování účasti na vzdělávacích programech EU.

Více informací žadatelé získají na webových stránkách kraje www.kr-plzensky.cz nebo na odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu PK.

SMLOUVY O NOUZOVÉM ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

Rada kraje na svém úterním jednání schválila další smlouvy o nouzovém zásobování obyvatelstva pitnou vodou za krizových stavů. Smlouvy budou uzavřeny s Chodskými vodovody a kanalizacemi a.s. a Vodárnami a kanalizacemi Karlovy Vary a.s.

Dle směrnice č.10 Ministerstva zemědělství ČR v návaznosti na zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení mají povinnost orgány krizového řízení uzavřít smlouvy o nouzovém zásobování obyvatelstva pitnou vodou za krizové situace s velkými provozovateli vodovodů. V této souvislosti již byla uzavřena smlouva s Plzeňskými vodárnami a.s., který zajišťuje dodávky pitné vody v Plzni a blízkém okolí a s Šumavskými vodovody a kanalizacemi a.s, zajišťující zásobování obyvatelstva pitnou vodou na většině území okresu Klatovy. Uzavřením smluv o nouzovém zásobování s Chodskými vodárnami a kanalizacemi a.s. a Vodárnami a kanalizacemi Karlovy Vary a.s. bude naplněno i usnesení Bezpečnostní rady Plzeňského kraje, která uzavření smluv s výše uvedenými subjekty odboru životního prostředí uložila.

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ NA EKOLOGICKÉ PROJEKTY

Rada kraje přijala pravidla pro poskytování finančních prostředků na ekologické projekty v rámci schváleného rozpočtu Plzeňského kraje pro rok 2004. Dotace se bude poskytovat žadatelům zejména na podporu  projektové přípravy záměrů související s ochranou a zlepšováním životního prostředí, na podporu výchovných akcí a rozšiřování informací o životním prostředí a na podporu projektů a činností v oblasti ochrany přírody a krajiny.

O podporu mohou žádat jak fyzické, tak právnické osoby na základě předložené žádosti.

Cílem dotačních programů v oblasti vodohospodářské, odpadové a využívání obnovitelných zdrojů energií je v prvé řadě zvýšit projekční připravenost  na investiční akce, na jejichž realizaci je možné získat podporu v ČR (programy podpory MŽP, MZe, SFŽP ČR …) nebo z fondů, z kterých bude možno žádat o podporu po vstupu ČR do EU (Fond soudržnosti, strukturální fondy, INTERREG III …).

Cílem podpory projektů a činností v oblasti ochrany přírody a krajiny je napomoci zlepšení stavu přírodního prostředí Plzeňského kraje a vzniku záchranných programů ohrožených druhů živočichů a rostlin, včetně jejich realizace. Dále je podpora zaměřena na činnosti spojené s provozem záchranných stanic pro handicapované živočichy a iniciativy vedoucí k zachování krajových odrůd ovocných dřevin.

Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) bude zaměřena na plnění cílů akčního planu pro rok 2004, který je součástí Koncepce EVVO Plzeňského kraje.

Celý program dotací Plzeňského kraje má  za cíl podporu koncepčních a strategických programů Plzeňského kraje.

Žádost mohou zájemci předložit na předepsaných formulářích prostřednictvím odboru životního prostředí Krajského úřadu PK do 27.2.2004

Přílohou žádosti musí být čestné prohlášení, kopie dokumentu o přidělení IČO (vydává ČSÚ) a kopie smlouvy o zřízení bankovního účtu, na který bude případná dotace poukázána.

Více informací žadatelé získají na webových stránkách kraje www.kr-plzensky.cz nebo na odboru životního prostředí krajského úřadu.

CHKO ČESKÝ LES

Rada Plzeňského kraje souhlasí se zřízením  CHKO Český les v rozsahu předložené dokumentace zpracované krajským úřadem s tím, že z režimu chráněného území budou vyjmuty katastry obcí, jak to představitelům regionu slíbilo ministerstvo životního prostředí. Podkladové materiály k vyhlášení vymezeného území za CHKO (plán péče o CHKO, vymezení zón odstupňované ochrany přírody) byly připraveny Krajským úřadem Plzeňského kraje tak, aby byla zajištěna výrazná ochrana přírodovědně hodnotným částem přírody, ale současně bylo pamatováno i na rozvoj území pro klidovou rekreaci. Současně nechal Krajský úřad PK zpracovat Regionální rozvojovou agenturou PK i studii „Turistika a rekreace“  s tím, že po vyhlášení území za CHKO se bude vycházet z již zpracovaných podkladových materiálů.

Navržená CHKO Český les zahrnuje nejcennější území příhraničního pásu hor Českého lesa, a to od Broumova na okrese Tachov až po Českou Kubici na okrese Domažlice. Prostor kolem dálnice D5 do Rozvadova byl z CHKO vyčleněn, takže oblast tvoří dvě části. Její výměra činí cca 504 kma téměř v celé své délce navazuje na velkoplošná chráněná území SRN. V r. 1998 bylo vyhlášení CHKO Český les zařazeno mezi prioritní úkoly Státního programu ochrany přírody a krajiny, schváleného vládou České republiky, vyhlášení CHKO je zahrnuto i do materiálu MŽP „Strategie rozvoje CHKO v ČR“, návrh je začleněn do územních plánů VÚC Domažlice a Tachov i do Programu rozvoje Plzeňského kraje.

Rada Plzeňského kraje se přípravou podkladových materiálů pro CHKO Český les již na svých zasedáních zabývala a byla průběžně informována o zpracování těchto materiálů. Ve spolupráci s MŽP se pro zastupitelstvo PK, dotčené obce, vybrané orgány státní správy i odborné organizace uskutečnilo na KÚ PK dne 25.6.2003   podrobné seznámení se všemi podkladovými materiály k CHKO Český les.

POSKYTNUTÍ DOTACE NA ZAJIŠTĚNÍ ÚDRŽBY LYŽAŘSKÝCH BĚŽECKÝCH STOP   V ROCE 2004

Radní kraje schválili poskytnutí jednorázové neinvestiční dotace ve výši 150.000,- Kč Regionální rozvojové agentuře Šumava o. p. s. na zajištění zimní údržby lyžařských běžeckých stop a letní údržby tras v oblasti Šumavy. 100.000,- Kč je určeno pro zimní údržbu a 50.000,- Kč na letní prosekávání a údržbu tras.

Šumava v souvislosti s rozvojem cestovního ruchu každoročně v zimním období nabízí návštěvníkům možnost kvalitního aktivního odpočinku a běžecké lyžování patří mezi nejvýznamnější.

Desítky kilometrů volně přístupných běžeckých tras jsou pravidelně upravovány a tyto úpravy jsou finančně náročné. Proto Plzeňský a Jihočeský kraj se aktivně v průběhu minulých let zapojily nejen finančním příspěvkem, ale i snahou řešit problematiku financování koncepčně. Vznikl projekt Bílá stopa na Šumavě, jehož cílem bylo prověřit možné samofinancování. Koordinací celého projektu je pověřena Regionální rozvojová agentura Šumava o. p. s.

Přestože financování údržby lyžařských tras je zčásti spolufinancováno z prostředků Evropské unie a podílejí se také další přispěvatelé a sponzoři z řad obcí, podnikatelů i soukromých osob, náklady stále převyšují získané finanční prostředky.

Stejnou částkou přispívá na údržbu tras i Jihočeský kraj.

Alena Šatrová, tisková mluvčí KÚPK

V Plzni 14. ledna 2004