Třetí ročník preventivního programu Rubikon zahájen

obrazek
08. února 2011 16:25, aktualizováno 15:25,

Hejtmanským kolem byl v úterý 8.února 2011 zahájen třetí ročník preventivního projektu RUBIKON. Jedná se o interaktivní vzdělávací program a soutěž pro rozvoj právního vědomí žáků. Formou hry a modelových situací upozorňuje žáky na rizika sázení nezletilých a jejich přístupu k sázkovým aktivitám.

Rubikon je pořádán pod záštitou hejtmana Milana Chovance. V Plzeňském kraji odstartoval symbolicky na 10. ZŠ v Plzni, kterou hejtman jako žák navštěvoval. V letošním roce přispěl Plzeňský kraj na projekt Rubikon částkou přes dvěstě tisíc korun.

Každý finanční prostředek vložený do dětí se vždy v budoucnu několikanásobně vrací. Projekt Rubikon sleduji od jeho počátku. Formou hry a nenásilným způsobem vryje dětem do podvědomí informace o hazardu a právu obecně,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství, mládež a sport Jiří Struček při slavnostní zahájení prvního školského kola Rubikonu.

Cílem projektu je posílit právní vědomí dětí a mládeže a rozvíjet jejich kompetenci k zodpovědnému rozhodování. Ukázat právo jako důležitou součást našeho života, se kterou se denně setkáváme. Právo v projektu vystupuje nikoliv jako nástroj represe namířený proti občanovi, ale jako něco užitečného, co můžeme využít při řešení každodenních problémů.

Projekt je určen pro děti žáky ZŠ a víceletých gymnázií. V letošním roce se do soutěže přihlásilo celkem 109 ze tří zapojených krajů. V Plzeňském kraji budou soupeřit žáci z 39 škol. Preventivní projekt počítá s aktivním zapojením učitelů, kteří absolvují semináře a naučí se metodiku celé akce. Učitelé následně pracují po dobu minimálně 3 měsíců se žáky v hodinách etické, rodinné nebo občanské výchovy.  Zapojené školy v rámci projektu úzce spolupracují také s místním domem dětí a mládeže nebo střediskem volného času.

Po ukončení školních a oblastních kol se můžeme v květnu těšit na krajské finále. Projekt Rubikon vyvrcholí v červnu letošního roku slavnostním celostátním finále, které proběhne na půdě Senátu ČR. Více o tomto preventivním projektu se dozvíte na www.projektrubikon.cz.

náměstek hejtmana pro oblast školství, mládež a sport při slavnostním zahájení

družstvo zelených plní teoretický úkol

fanoušci jednotlivých soutěžících družstev