V Plzni vyroste ústav umění a designu

obrazek
14. prosince 2010 10:23, aktualizováno 09:23,

V Plzni byl dne 13.12. 2010 položen základní kámen nové budovy Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Slavnostního poklepu se zúčastnil také hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a jeho náměstek Jiří Struček. Přestěhování ústavu do moderní a pro potřeby umělecké školy speciálně navržené budovy je nezbytnou podmínkou jeho dalšího rozvoje. Investorem výstavby je Západočeská univerzita v Plzni, která na realizaci získala prostředky z MŠMT ve výši 190 mil. Kč. Celková výše nákladů dosáhne 202 mil. Kč (vč. DPH).
„Zahájení dlouho očekávané stavby je krásným vánočním dárkem pro pět set pedagogů, pracovníků a studentů ústavu, kteří se již velmi těší na okamžik, kdy se budou moci nastěhovat do nových prostorných ateliérů, dílen, počítačových studií a kanceláří. Nová budova je také zaslouženým dárkem pro město Plzeň za úspěch v kandidatuře na hlavní město evropské kultury 2015,“ uvedl doc. akad. mal. Josef Mištera, ředitel Ústavu umění a designu. „Pro mne osobně je položení základního kamene tím nejúžasnějším dárkem mého života, který dostávám právě v den 55. narozenin, po osmi letech úspěšné existence ústavu a pěti letech zápasu o finanční podporu výstavby nové budovy,“ dodal Mištera.
Budova Ústavu umění a designu (UUD) je založena na velikých, variabilně příčkovatelných halách.  Připomíná budovu továrny a to je v pořádku – půjde vlastně o velikou továrnu na umění pro cca pět set studentů a osmdesát pedagogů. Součástí bude zvukové a animační studio pro natáčení animovaných filmů a videoklipů a rovněž multifunkční prostor pro nová média, který může fungovat jako ateliér multimédií, ateliér pro práci se světlem, filmové studio nebo i divadlo. Jedna ze stěn je odsunutelná a jeviště se tak může otevřít směrem k amfiteátru pro pět set diváků. Východy z ateliérů vedou do velkého obezděného dvora, kde mohou studenti pracovat na rozměrnějších prostorových dílech. Za vstupem do budovy bude situovaná další galerie UUD. Do nové budovy, která bude součástí univerzitního areálu na Borech, se Ústav umění a designu přestěhuje přibližně za dva roky.
Architektonický návrh budovy vytvořil architektonický a projektový ateliér APA – Ing. arch. Jan Štípek.

 

vizualizace budovy

J.Mištera,M.Chovanec,J.Martinovský,J.Průša

skupinové foto před univerzitou

módní přehlídka studentů a jejich výtvorů