V provincii Yunnan se Česko dobře zapsalo

23. dubna 2007 11:10, aktualizováno 10:10,

Představitelé krajů si v rámci své návštěvy Číny prohlédli v pátek 20. dubna 2007 společnou česko-čínskou investici - závod na výrobu obráběcích strojů TOS Kunming. Do společného projektu s původní továrnou Jiaoda Kunji High-Tech vstoupila česká společnost TOS Varnsdorf v roce 2005. Zavázala se přitom do know-how a modernizace závodu vložit celkem 2,5 miliónů Euro. Stejnou částku by měl do projektu vložit také čínský partner.

 

Podle slov generálního ředitele společnosti Tos Kunming vyrobila a prodala česko-čínská společnost v loňském roce stroje za 30 miliónů Juanů, což odpovídá téměř 90 miliónům korun. Do celého projektu se přitom zapojilo v úhrnu na 3000 zaměstnanců.

 

V průběhu dne připravila hostitelská provincie Yunnan pro hejtmany také návštěvu Skalního lesa a Vesničky lidové kultury.

 

Večer představitelé krajů přijala viceguvernérka provincie paní Cheng Yingxuan. Představila podrobně přednosti své provincie, které podle jejích slov spočívají ve velkém nerostném bohatství, v zásobách vody, v bohaté kultuře vytvářené po staletí hned několika národnostmi a v krásné přírodě. V rámci jednání nabídla viceguvernérka hejtmanům prostor k představení regionů ČR na tradičním veletrhu investičních příležitostí a cestovního ruchu, který se v Kunmingu pořádá vždy na začátku června.

Sobotu a neděli stráví hejtmani v Šanghaji. Setkájí se mimo jiné s nejvyššími představiteli městské vlády a s českým konzulem v Šanghaji Milanem Hupcejem.