Ve Stříbře se soutěží s Einsteinem

obrazek
04. října 2005 14:16, aktualizováno 13:16, Mgr. Jana Filípková
  

Pod záštitou náměstkyně hejtmana PK Mgr. Olgy Kalčíkové se ve dnech 14. až 16. října uskuteční ve Stříbře celorepublikové setkání Malých debrujárů[1]. V rámci celoroční soutěže Einstein 2005 se do Stříbra sjedou kluby z celé České republiky a zahraniční partneři z Francie a z Belgie a Stříbro se během těchto dní zaplní dětmi a mládeží ve věku 7 až 17 let.

A jak soutěžící rozeznáte? Soutěžící poznáte podle jednotných triček v oranžové a modré barvě, které organizátoři vybrali jako hlavní barvy soutěže. A proč Einstein 2005? Einsteinovo jméno nezvolili náhodou, neboť rok 2005 je vyhlášen Světovým rokem fyziky na základě stoletého výročí publikování Einsteinových fyzikálních článků nejen o teorii relativity, ale například i o Brownově pohybu.

A jak soutěž probíhala a jak bude ještě probíhat? V korespondenční části, která měla tři kola, se organizátoři snažili soutěžící přesvědčit, že fyzika vůbec nemusí být nudná záležitost. Proto úlohy byly plné pokusů, hádanek, rébusů a dalších zábavných fyzikálních problémů, které zainteresovaným pomáhali řešit Einsteinovi s Beppem (žabák Beppo je oficiální maskot debrujárů). V březnu 2005 bylo do korespondenčního Einsteina přihlášeno 51 klubů a dvě neorganizované skupiny. Úlohy společně řešilo okolo 500 dětí a o šanci probojovat se do finále v říjnu ve Stříbře bojovalo 69 družstev.

Celorepublikové finále pro 24 nejlepších družstev proběhne od 14. do 16. října 2005 na víceletém gymnáziu ve Stříbře a bude se skládat ze tří hodnocených částí. První částí bude v pátek večer představení družstva formou nástěnky a ukázka jejich nej...fyzikálního pokusu. Druhou část soutěže bude v sobotu dopoledne tvořit Einsteinova stezka - hra s úkoly po městě. Stanoviště budou umístěna u nejkrásnějších stříbrských památek. Takže pokud chcete poznat malé debrujáry, podívat se, jaké řeší úkoly, případně je povzbudit, vydejte se spolu s nimi v sobotu dopoledne do Minoritských zahrad, ke 13. poledníku, do vestibulu Stříbrské radnice, ke Koubkově brance nebo k hornickému skanzenu za Červenou lávku. Všude tam čekají na soutěžní družstva záludné úkoly a vy můžete společně s nimi přemýšlet, zda byste si s danou úlohou věděli rady. Třetí částí bude odpolední tajná hra v prostorách Gymnázia a Obchodní akademie ve Stříbře s řešením úloh, hlavolamů, hádanek a fyzikálních i jiných problémů.

 

 



[1] Asociace malých debrujáru České republiky AMD ČR vznikla na základě zkušeností z Kanady a přes Francii se dostala až k nám, kde působí od roku 1992. Slovo „debrujár“ je francouzského původu, vzniklo ze slov „débrouillard“ - šikovný, obratný a „se débrouiller“- objevovat, pomoci si v těžkostech, umět si poradit).

Debrujáři jsou chlapci a děvčata ve veku 7-18 let, kteří mají zájem o vědu, techniku, kteří stále něco vymýšlejí, objevují a experimentují. Tyto děti a jejich vedoucí - animátoři jsou sdruženi v asociaci. Tato asociace je také členem Mezinárodní federace malých debrujárů FIPD, jejímž sídlem je Quebec v Kanadě. Debrujáři se seznamují se zajímavými pokusy, které si mohou sami vyzkoušet. Věda je pro ně poučením, ale i zábavou. Objevují radu zákonitostí přírody, více poznávají sebe, své okolí, svět a to vše hrou! Na pokusy nepotřebují žádné složité přístroje. Vystačí s materiálem, který mají doma, nebo ho koupí v nejbližší prodejně.

Logem AMD je žabák Beppo. Členové klubu z celé republiky se mohou zúčastňovat společně zajímavých akcí, setkání a táborů. Někteří učitelé a učitelky fyziky nebo chemie vyhledávají možnost, aby tuto aktivitu malých debrujáru mohli využívat v rámci vyučování. Využívají své pomocníky při demonstraci jednotlivých pokusů i přímo při vyučování. Učitelé na škole mají možnost vytvořit si z dětí, které mají o tuto činnost zájem klub (kroužek) malých debrujáru přímo na škole. Snahou Asociace malých debrujáru je všestranná pomoc  a podpora těmto klubům. Zpracovává návody pro pokusy, pořádá semináře pro vedoucí klubu, republikové akce, tábory, soutěže, cestování za vědou do zahraničí.

Další informace najdete na www.debrujar.cz.

 

Soubory ke stažení