Večer pro klášter Chotěšov

obrazek
02. srpna 2006 13:45, aktualizováno 12:45, Mgr. Jana Filípková
 

  

 

V sobotu 5. srpna od 13.00 hodin bude pod záštitou náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje Mgr. Olgy Kalčíkové zahájen v areálu kláštera Chotěšov 4. ročník benefiční akce „Večer pro klášter Chotěšov“.

„Velmi si vážím snahy organizátorů přispět ke zviditelnění a záchraně chotětovského kláštera, i když vím, že výtěžek takové akce se nepohybuje ve vysokých číslech, ale i menší částka může krok po krůčku napomoci k postupné rekonstrukci a údržbě kulturní památky, která svým významem přesahuje hranice regionu. Věřím, že tyto a podobné aktivity vzbudí zájem o památku nejen mezi běžnými návštěvníky, ale přilákají i silné finanční partnery“, poznamenala Mgr. Olga Kalčíková k připravované akci. V loňském roce byl z výtěžku akce zakoupen křovinořez pro údržbu rozsáhlých klášterních zahrad a podařilo se zlepšit ubytovací a stravovací podmínky v klášteře.

Klášterní komplex v Chotěšově[1] byl v roce 2003 zařazen americkou nadací World Monuments Fund zabývající se ochranou světového kulturního dědictví mezi 100 nejohroženějších památek světa vedle takových pamětihodností jako je např. Velká čínská zeď, Trajanův přístav u Říma či asyrské paláce v Ninive a Nimrodu. Na jeho devastaci mělo vliv několik faktorů: třicetileté působení Československé armády, rozsáhlost tohoto stavebního komplexu pro něž se hledá vhodné využití, omezené finanční prostředky majitele kláštera - obce Chotěšov.

V rámci „Večera pro klášter Chotěšov“, který finančně ze svého rozpočtu podpořil i Plzeňský kraj, proběhne rekonstrukce historické bitvy mezi obránci kláštera a vojsky husitů z roku 1421 v podání skupin historického šermu Equites Coronae Carolinae, Sirotci ze Strakonic a Plzeňští střelci. K dotvoření autentické a dobové atmosféry přispěje prodej rukodělných výrobků z vosku, keramiky, skla, dřeva, kůže a dalších přírodních materiálů. Dějinami chotětovského kláštera provede přítomné Ing. arch. Jan Soukup. V benefičním hudebním vystoupení se představí během dopoledne a večera několik zajímavých hudebních formací – např. Poitín hrající lidové písně z Irska, Skotska a Bretaně, folkrocková kapela Nebojsa, Žerzej, Lucie Nosová se svou skupinou Light Soul Peace. Všichni účinkující vystoupí bez nároku na honorář a výtěžek ze vstupného bude použit ve prospěch kláštera.

Závěr celého večera bude ve 23.00 hodin. V případě nepříznivého počasí se chystaný program odehraje ve vnitřních prostorách a místnostech konventu kláštera, kterých se v této ojedinělé a impozantní stavbě nachází na dvě stě.

 


[1] Historie kláštera - již na počátku 13. století vévodil zdejší krajině původní klášter premonstrátek. Někdy mezi léty 1202 - 1210 jej založil nynější patron Plzeňské diecéze blahoslavený Hroznata. Za dobu své existence byl mnohokrát vydrancován, pobořen a znovu postupně obnoven. Za husitských válek roku 1421 neunikl klášter pozornosti Žižkovi a jeho vojskům a v krátké době byl dobit a vypálen. V 17. století se objekt dočkal své barokní přestavby. Podle plánů Jakuba Augustona mladšího byl v letech 1734 - 1756 přestaven a vyzdoben malbami Františka Julia Luxe. Avšak brzy nato, v roce 1782, byl klášter Josefem II. zrušen. O čtyřicet let později, v roce 1822, jej koupil kníže Karel Alexandr Thurn-Taxis z Řezna, který pronajímá budovu konventu r. 1878 sestrám řádu Navštívení Panny Marie. Tyto sestry obnovily v Chotěšově klášterní komunitu a otevřely penzionát pro výchovu dívek. Dnes je převážná část kláštera v majetku obce Chotěšov.

Soubory ke stažení