Velvyslanec Lucemburského velvyslanectví navštívil KÚPK

obrazek
09. prosince 2009 19:20, aktualizováno 18:20,

Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová přijala 8.12.2009 na KÚPK velvyslance Lucemburského velkovévodství Jeana Faltze. Hlavním tématem rozhovoru byla společná historie. Česká republika oslaví v roce 2010 důležité výročí. Na konci příštího roku totiž uplyne 700 let od nástupu dynastie Lucemburků na český trůn.
K tomuto výročí se chystá řada akcí převážně v Praze. V plánu jsou koncerty, výstavy i dokumentární filmy. Poštovní úřady obou zemí chystají pamětní známky, banky pamětní mince a na řadu přijde také překlad českého historického románu o Janu Lucemburském.Například v Praze a v Ostravě se již teď připravují dvě výstavy s touto tematikou.(expozice Královský sňatek - Eliška Přemyslovna a Jan Lucemburský 1310).Jean Faltz informoval hejtmanku i o dalších akcích v souvislosti s výročím. V ČR, Polsku a Lucembursku byla vyhlášena výtvarná soutěž pro děti. Nejlepší výkresy s královskou svatbou pak získají pěkná ocenění.
Lucemburský velvyslanec při návštěvě Plzně také navštívil SSUPŠ Zámeček v Radčicích , kde ocenil práci  studentů, se kterými hodlá spolupracovat i v budoucnu.

 

Hejtmanka vítá velvyslance

Diskuze o společné historii

Jean Faltz se podepisuje do pamětní knihy