Vesnice roku Plzeňského kraje roku 2011

obrazek
18. července 2011 08:53, aktualizováno 07:53, Mgr. René Zeithaml

Vesnicí Plzeňského kraje roku 2011 byla vyhlášena obec Chanovice nedaleko Horažďovic. Chanovice se sedmi sty obyvateli zvítězily v konkurenci 16 dalších obcí, které se do letošního 17. ročníku soutěže přihlásily. O titul Vesnice roku 2011 v ČR celkem soutěží 305 obcí.

Slavnostní vyhlášení soutěže se konalo v Chanovicích na zámku, kde starostům vítězných obcí předali ceny členové Rady Plzeňského kraje. Zlatou stuhu a finanční odměnu 50 tisíc korun od Plzeňského kraje si převzal starosta Petr Klásek. Nositel Zlaté stuhy za vítězství v krajském kole soutěže je oprávněn užívat titul „Vesnice Plzeňského kraje roku 2011“ a postupuje do celostátního kola.
Každým rokem úroveň soutěže roste, hlásí se do ní stále více obcí, které mají čím se pochlubit, co nabídnout a z toho máme velkou radost. Zároveň nás těší, že se do aktivit kolem zvelebování svého okolí zapojuje čím dál víc mladých lidí, kterým není jedno, kde žijí,“ řekl při udílení cen náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner.
Při dnešní slavnosti byly rozděleny i další ceny. Cena hejtmana Plzeňského kraje a 40 tisíc korun putuje do obce Díly, Cena Rady Plzeňského kraje a 30 tisíc korun do Hněvnic, Němčovice získaly Modrou stuhu za společenský život, Bílou stuhu za činnost mládeže obdržely Kasejovice, městys Dešenice si vysloužil Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí a Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu patří Kostelci.
Hodnotitelská komise navštívila přihlášené obce v první polovině června.13.června pak zasedla a hodnotila je v oblastech koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.
Krajská hodnotitelská komise Plzeňského kraje neměla snadné rozhodování, protože účast byla kvalitní. Letos kraj poskytl ze svého rozpočtu na soutěž 200 tisíc korun. Každý z účastníků soutěže dostane brožuru Vesnice roku 2011. Brožura představí všechny zúčastněné obce.
Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.
Hodnotitelskou komisy letos tvořili: Petr Uher, Václav Pergl, Naděžda Burešová, Tamara Salcmanová, Jiří Červenka, Ladislav Walter, Irena Tolarová, Karel Foud, Marie Halířová a Václav Baxa.
Vyhlášení již 17. ročníku soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova se uskutečnilo dne 1. března 2011 v Praze při příležitosti konání Dne malých obcí.
Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována již od roku 1995.

 

Obec

Ocenění

PK věnoval finanční částku ve výši (v Kč)

Žihle

Diplom za účast

0

Vstiš

Diplom za účast

0

Tymákov

Diplom za účast

0

Soběkury

Diplom za účast

0

Horní Lukavice

Diplom za účast

0

Hamry

Diplom za účast

0

Broumov

Diplom za účast

0

Luženičky

Diplom za rozvíjení lidových tradic

0

Břasy

Diplom za vzorné vedení obecní knihovny

0

Kostelec

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova - za obnovu kaple sv. Vojtěcha a sv. Václava v Ostrově u Stříbra

0

Němčovice

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova - za stavbu multifunkčního domu s klubovnou

0

Vejvanov

Cena naděje pro živý venkov

0

Kostelec

Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu

20.000

městys Dešenice

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí

20.000

město Kasejovice

Bílá stuha za činnost mládeže

20.000

Němčovice

Modrá stuha za společenský život

20.000

Hněvnice

Cena Rady Plzeňského kraje

30.000

Díly

Cena hejtmana Plzeňského kraje

40.000

CHANOVICE

ZLATÁ STUHA - vítěz krajského kola - VESNICE PLZEŇSKÉHO KRAJE ROKU 2011

50.000

 

Radní PK pro životní prostředí Petr Smutný gratuluje starostovi Dešenic Janu Rejfkovi ke získání Zelené stuhy za péči o zeleň a životní prostřední

Petr Klásek,starosta vítězné obce Chanovice po získání Zlaté stuhy

Společná fotografie oceněných starostů

František Trhlík, starosta Kostelce-Oranžová stuha za spolupráce obce a zemědělského subjektu