Vesnicí roku 2007 se staly Bolešiny

21. srpna 2007 12:52, aktualizováno 11:52,

Soutěž Vesnice roku vyhlašuje každý rok Ministerstvo pro mísntí rozvoj ČR, M zemědělství ČR, Spolek pro obnovu venkova a Svaz měst a obcí ČR. Plzeňský kraj aktivně spolupracuje při organizaci a hodnocení krajského kola a také finančně na ceny pro vítězné obce.

Do soutěže Vesnice roku se v letošním roce přihlásilo celkem 11 obcí z Plzeňského kraje. Cílem soutěže Vesnice roku je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na vývoji a rozvoj obce, ve které žijí, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a poukázat na význam venkova z celospolečenského pohledu. Soutěže se mohou účastnit všechny obce nebo jejich sídla vesnického charakteru, které mají zpracován vlastní Program obnovy vesnice a podají přihlášku do soutěže s dokumentací svých výsledků. Při hodnocení jednotlivých obcí porota přihlíží nejen ke vzhledu obce, ale hlavně k péči a snaze radnice i občanů o zlepšení života. Vítězové krajských kol postupují do kola celostátního.

Záštitu nad soutěží převzal hejtman Plzeňského kraje. Kraj soutěž podpořil i finančně částkou 180 tis. korun, které byly využity jako finanční dar pro oceněné obce. Kraj, resp. odbor regionálního rozvoje krajského úřadu také aktivně spolupracoval při organizaci a hodnocení celé soutěže.

Vítěznou obcí se v letošním roce staly Bolešiny. Obec s necelými 700 obyvateli se nechází nedaleko Klatov a spravuje dalších pět místních částí - Slavošovice, Domažličky, Újezdec, Kroměždice a Pečetín. Bolešiny jsou ´živou´ obcí, je zde bohatý společenský život, funguje spolková činnost, řada kroužků pro děti a mládež jako paličkování, aerobic, modelářský kroužek, počítačové kurzy, angličtina apod., důležitou roli v životě obce i hrají dobrovolní hasiči, kteří působí ve všech spravovaných obcích. Obec má své vlastní webové stránky www.bolesiny.cz, které jsou stále aktualizovány, vede vlastní kroniku a velmi dobře zde pracuje knihovna. Vedle toho se představitelům obce daří i s malým rozpočtem realizovat řadu investičních akcí za podpory dotačních titulů z MMR, MŽP i Plzeňského kraje, příkladem je rekonstrukce bývalé základní školy na šest bytových jednotek, opravy místních komunikací, rekonstrukce veřejného osvětlení či vodovodního řádu. Vítězná obec Bolešiny postupuje do celostátního kola soutěže.

 

Oceněné obce získaly keramické výtvarné dílo od klatovského keramika Gustava Fifky a finanční odměnu z prostředků Plzeňského kraje.

 

Výsledky krajského kola soutěže Vesnice roku 2007

 

Bolešiny - 1. místo Zlatá stuha

Broumov - Modrá stuha za společenský život

Hněvnice - Cena hejtmana Plzeňského krjae

Konstantinovy Lázně - Cena Rady Plzeňského kraje

Břasy - diplom za vzorné vedení knihovny

Knihovna Břasy byla nominována za Plzeńský kraj Svazem knihovníků a informačních pracovníků do celostátního kola knihoven.

Přívětice - diplom za péči o kulturní památku

Obec získala od církve ve velmi špatném stavu kostel Sv.martina. Na vlastní náklady opravila střechu a fasádu kostela, finanční prostředky za toto ocení budou využity na obnovu vitrážových oken kostela.