Videodokument Plzeňského kraje oceněn stejnou cenou jako dokumentární seriál Davida Vávry "Šumná města"

obrazek
21. dubna 2006 15:52, aktualizováno 14:52, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

Plzeňský kraj za videodokument „Ohrožené památky Plzeňského kraje“ získal 1. místo v prestižní novinářské soutěži „Prix Non Pereant“ (Média na pomoc památkám)[1]. Cenu za PK převzal radní PK pro oblasti kultury a památkové péče Mgr. Martin Baxa a autor tohoto dokumentu prof. Tomáš Jílek ze Západočeské univerzity v Plzni. Touto cenou, kterou symbolizuje originální plastika sklárny Moser Karlovy Vary, jsou oceněna nejlepší publicistická díla ve čtyřech kategoriích[2], která přispěla v daném roce k většímu zájmu veřejnosti o kulturní dědictví. Porota ocenila 19 z 272 hodnocených prací, které byly v loňském roce publikovány nebo odvysílány.

 „Samosprávy hrají nezastupitelnou roli v ochraně památek a Plzeňský kraj považuje za  důležitou součást péče o kulturní dědictví i prezentaci památkového fondu na svém území. Jednou z forem je i vytváření takových materiálů jako je tento dokumentární obrazový soupis památkových objektů, který je určen pro nejširší veřejnost a jeho tvorba byla plně hrazena z finančních prostředků Plzeňského kraje. Mj. je i dokladem dobré spolupráce Odboru kultury a památkové péče KÚPK se Západočeskou univerzitou v Plzni“, poznamenal Mgr. Martin Baxa.

Dokument „Ohrožené památky Plzeňského kraje“ vznikl již v roce 2003, v následujícím roce byl natočen materiál „Skrytá krása – přírodní a historické poklady Plzeňského kraje“. Stejní autoři jsou podepsáni i pod třetím dokumentem, který byl financován Plzeňským krajem, a jedná se o 37 minut na téma „Tradice lidové kultury Plzeňského kraje“ z roku 2005. V letošním roce se již začal připravovat další unikátní dokument na téma „Městské památkové zóny Plzeňského kraje“. Námětem roku 2007 budou „technické památky“ konkrétně zaměřené na mostní konstrukce.

 

Předání cen 9. ročníku soutěže pořádané Syndikátem novinářů ČR a občanským sdružením Pro Bohemia proběhlo v prostorách barokního Valdštejnského paláce v Praze, kde sídlí Horní komora Parlamentu ČR. Smyslem soutěže je povzbudit a ocenit nejvýznamnější publicistické počiny, které burcují nejen vládu, parlament, odborné instituce, ale především občanskou společnost s cílem vyvolat spoluzodpovědnost za kulturní dědictví a probouzet podvědomí občanů o kulturní minulosti naší země.

 

 Cena "Prix Non Pereant" - plastika ze sklárny Moser Karlovy Vary

Cena "Prix Non Pereant" - plastika ze sklárny Moser Karlovy Vary



[1] Touto cenou v minulých letech byl oceněn např. seriál Radovana Lipuse a Davida Vávry „Šumná města“, který přibližuje televizním divákům hodnoty moderní architektury jako nedílné součásti kulturního dědictví.

 

[2] Přihlášená publicistická díla se hodnotí v kategoriích - nejlepší článek v novinách či časopisech, nejlepší televizní dokument, nejlepší rozhlasový dokument. Do čtvrté, poslední, kategorie jsou zahrnuty rozhovory, publicistika a další formy žurnalistiky.