Violoncellový koncert láká do Kasejovic

obrazek
04. června 2004 09:04, aktualizováno 08:04, Mgr. Jana Filípková
 

V neděli 6. června 2004 pokračuje 3. ročník cyklu „Hudba v synagogách plzeňského regionu“ druhým koncertem, který se od 17.00 hodin uskuteční v prostorách bývalé, pozdně barokní synagogy v Kasejovicích[1].

Během koncertu zazní tóny ze skladeb Couperina, Haydna, Krafta, Kleina, Blocha, Poppera v podání pana Jiřího Hoška[2], jeho dcery Dominiky Hoškové[3] a pana Miroslava Vilímce[4].

Vstupné na koncert je dobrovolné a výtěžek ze vstupného[5] bude jako každoročně věnován na záchranu a obnovu objektu Staré synagogy v Plzni.



[1] Pro úbytek věřících židovské bohoslužby v Kasejovicích ustaly po roce 1920 a  v synagoze byla uložena soukromá sbírka historických a judaistických památek. V současné době je v nově zrekonstruovaných prostorách umístěna expozice městského muzea zaměřená na historii a řemesla Kasejovicka.

 

[2] Jiří Hošek je pokládán za jednu z nejvýraznějších postav interpretačního umění současnosti. Hru na violoncello studoval u P. Sádla na konzervatoři v Praze a u prof. M. Sádla na AMU. Má velmi bohatý repertoár od hudby barokní až po dnešek. Je docentem Hudební fakulty AMU v Praze a organizátorem každoročního festivalu Žižkovský podzim.

 

[3] Dominika Hošková hraje na violoncello od čtyř let pod vedením svého otce. V roce 2002 získala jednu z hlavních cen na Soutěži konzervatoří ČR a byla přijata ke studiu na HAMU v Praze.

 

[4] Houslista Miroslav Vilímec působí od r. 1992 ve funkci koncertního mistra České filharmonie. Základy pro tuto uměleckou dráhu položila matka Ilona Vilímcová, houslová virtuoska a pedagožka, která ho připravila k přijímacím zkouškám na AMU v Praze do třídy Prof. V. Snítila.

 

[5] V letošním roce se organizátoři projektu vrátili k modulu vstupného z 1. ročníku – vstupné na jednotlivé koncerty je dobrovolné.