Vlajka pro Tibet

obrazek
09. března 2006 16:48, aktualizováno 15:48, Mgr. Jana Filípková

 

              Tibetská vlajka na budově KÚPK

 

 I na budově Krajského úřadu Plzeňského kraje ve Škroupově ulici v Plzni v pátek 10. března zavlaje tibetská vlajka[1].

Plzeňský kraj se tak poprvé připojí k celosvětové solidární akci „Vlajka pro Tibet“, která vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě jako připomínka násilného potlačení tibetského povstání ve Lhase v roce 1959.

Představitelé Plzeňského kraje tak symbolicky vyjádří podporu malému národu, který byl dlouhou dobu okupován a kde přišli o život desetitisíce lidí.

V roce 1996 se k ní přidala první čtyři města v České republice a v loňském roce tibetskou vlajku 10. března vyvěsilo téměř 300 českých a moravských měst.

 

Tibetská vlajka na budově KÚPK



[1] Symbolika tibetské vlajky - ve středu vlajky se nachází bílá zasněžená hora, který symbolizuje Tibet, často nazývaný „země obklopená zasněženými horami“.

Přes tmavě modré nebe nad bílou horou se rozprostírá šest červených pásů, které zastupují šest původních kmenů (rodů, národů), které žily na území dnešního Tibetu a jsou považovány za předky Tibeťanů. Jsou to kmeny (rody, národy) Se, Mu, Dong, Tong, Du a Ra. Kombinace šesti červených pásů kmenů (rodů, národů) a šesti tmavě modrých pásů nebe symbolizuje nepřetržitou ochranu duchovních nauk a světského života černými a červenými buddhistickými ochránci.

Na vrcholku hory je slunce se zářivými paprsky svítícími do všech směrů, které symbolizuje radost ze svobody, duchovní a materiální štěstí a blahobyt všech bytostí žijících v Tibetu.

Vpředu na svahu hory stojí pár sněžných lvů s plápolající hřívou, kteří představují sjednocení duchovního a světského života.

Krásný a zářící tříbarevný drahokam, který drží sněžní lvi, představuje tři buddhistické klenoty Buddhu, Dharmu a Sanghu.

Červenomodrý drahokam ležící u nohou lvů představuje správné etické chování, které je založeno na deseti buddhistických ctnostech a šestnácti způsobech lidského chování.

Žlutý lem na obvodu vlajky představuje čisté zlato jako symbol Buddhova učení zářící do všech světových stran a všech dob.