Vyhlášení soutěže "Evropské hlavní město kultury 2015"

05. února 2009 13:00, aktualizováno 12:00,

10. února 2009 od 9 hodin proběhne v Konírně Nosticova paláce  v Praze slavnostní vyhlášení přestižní soutěže "Evropské hlavní město kultury 2015". Jedním z kandidátů je i město Plzeň, které má mimořádnou příležitost zviditelnit se v nebývalém mezinárodním měřítku a ukázat svoje kulturní bohatství a tradice.

Pozváni jsou koordinátoři soutěže z Evropské komise, organizátoři, ale především zástupci měst České republiky, která se o titul mohou ucházet. Chybět nebudou ani představitelé měst kandidujících v předchozích letech, kteří se podělí o své zkušenosti.

Soutež "Evropské hlavní město kultury 2015" je považována za jeden z nejúspěšnějších projektů Evropské unie. Jedná se o vysoce prestižní akci, jakousi "olympiádu v kultuře", z jejíchž plodů občané města a regionu těží nejen v daném roce, ale i v letech a desetiletích následujících. V minulosti se titulem pyšnily jednak tradiční kulturní metropole jako např. Athény, Paříž, Krakov, tak i menší města. V roce 2008 se středem pozornosti milovníků kultury staly Liverpool a norský Stavenger, v roce 2013 budou evropskou kulturní metrolopolí vyhlášeny Košice, které zvítězily v konkurenci dalších osmi slovenských kandidátů.

V roce 2015 ponesou tento titul dvě města: jedno české a jedno belgické. Města, která se pro daný rok stanou evropskou kulturní metropolí, jsou vyhledávaným cílem mnoha turistů, neboť dostávají novou tvář.

Slavnostní vyhlášení je rovněž informačním dnem,  na kterém se zástupci kandidujících měst dozví podmínky případné kandidatury na tento titul. Zástupci Ministerstva kultury ČR a Evropské komise budou připraveni zodpovědět jejich dotazy, o zkušenosti se podělí již kandidující města i organizátoři.

Předběžný program informačního dne je následující:

1) Zahájení

2) Prezentace projektu „Evropské hlavní město kultury“

3) Informace Evropské komise – Jacqueline Pacaud

4) Dotazy

5) Příklad úspěšného kandidáta – Košice 2013

6) Lille 2004 – úspěšné „Hlavní město kultury“

7) Dotazy

Více informací naleznete na internetových stránkách Ministerstva kultury ČR.