Výměnné přátelské akce

obrazek
09. června 2005 12:37, aktualizováno 11:37, Mgr. Jana Filípková
   

 

V současné době probíhá na Mikulášském gymnáziu v Plzni stáž studentek[1] v oblasti sociální asistence z francouzského lycea Lycée Saint-Joseph z Châteaubriant v rámci evropského programu Leonardo. Tyto výměnné tématické stáže mezi jmenovanými školami probíhají již od roku 2000. V letošním roce pomáhají francouzští studenti v Kojeneckém ústavu v Plzni a v městském zařízení pro postižené děti „Nováček“. V předcházejících letech se francouzské studentky na tři týdny aktivně zapojily do běžného provozu Domova důchodců v Kotíkovské ulici a v Ústavu pro postiženou mládež ve Zbůchu. Jedná se o ojedinělou akci, která se již pomalu stává v Plzni tradicí a ani jazyková bariéra nevadí v navázání přátelských kontaktů.

Nicméně samotné výměnné pobyty studentů Gymnázia v Plzni na Mikulášském náměstí a studentů lycea ve francouzském Châteaubriant začaly probíhat z iniciativy plzeňské profesorky Danuše Bělohlávkové pravidelně již od školního roku 1995 / 96, kdy francouzští studenti přijíždějí do Plzně zpravidla na jaře a naopak čeští studenti tráví čas ve Francii na podzim[2].

„Partnerství a přátelství s francouzským Lycée Saint-Joseph jsou pro školu velmi důležité i  z hlediska vzdělávacího – díky nim roste nejen počet, ale i motivace stávajících studentů pro francouzský jazyk“, poznamenal k této problematice první náměstek hejtmana Plzeňského kraje MVDr. Václav Červený, který tyto výměnné přátelské akce podporuje. O tom svědčí i jeho připravovaná oficiální návštěva Lycée Saint-Joseph ve francouzském Châteaubriant v doprovodu ředitele mikulášského gymnázia Mgr. Josefa Trnečka, která proběhne na podzim letošního roku.

V následujícím školním roce 2005 / 2006 připravují obě dvě školy k 10. výročí vzájemných výměn projekt na historické téma „60 let poté v Plzni a v Châteaubriant“, kdy mj. čeští studenti povezou do Francie výstavu Židovského muzea v Praze o holocaustu. Není to ojedinělý společný projekt, neboť např. studenti Mikulášského gymnázia v Plzni společně s francouzskými korespondenty zaznamenávají autentické vzpomínky o deportacích a ukrývání židovských dětí z Paříže během války v oblasti města Châteaubriant. Tento projekt navazuje na akci „Spolužáci“, která proběhla v minulých dvou letech, a týkala se transportace židovských dětí do koncentračních táborů. Výstupem tohoto projektu bude vydání Almanachu, pro který předmluvu napsal bývalý prezident České republiky pan Václav Havel.

 

 



[1] Třítýdenní stáž francouzských studentek v Plzni skončí v neděli 26. června.

[2] Tento partnerský vztah byl oficiálně potvrzen Francouzským velvyslanectvím v České republice v únoru roku 1998.