Výprava z Plzeňského kraje získala na letní olympiádě dětí a mládeže ČR devět zlatých medailí

obrazek
01. července 2009 10:39, aktualizováno 09:39, Mgr. Jana Filípková
 

 

Ve dnech 23. až 28. června 2009 se reprezentační výprava mladých sportovců z Plzeňského kraje zúčastnila „Her 4. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2009“ (dále jen Hry 4. LODM ČR 2009) v jihočeském Táboře.

Výpravu Plzeňského kraje tvořilo 174 účastníků, z toho 145 závodníků a 29 členů doprovodu. V čele organizačního výboru výpravy Plzeňského kraje stál radní Plzeňského kraje pro oblasti školství, mládež a sport Jiří Struček, za Odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje byla vedením krajské reprezentace pověřena Lenka Berková. Vlajkonoškou výpravy byla tentokrát žena, a to lukostřelkyně Barbora Horáčková[1], která se zúčastnila olympijských her v Pekingu a po dlouhých 28 letech zde reprezentovala ženskou lukostřelbu.

 „Hry 4. olympiády dětí a mládeže jsou skvělou a výborně organizovanou akcí. Tento ojedinělý projekt je zastřešován Českým olympijským výborem a postupně stále více získává  na prestiži. Význam celé akce podtrhuje účast řady osobností českého sportu včetně předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska. Kouzlo této akce je také v tom, že pro mnohé mladé sportovce znamená velice důstojný vrchol jejich kariéry. Nadšení ze strany účastníků a jejich trenérů mě utvrdilo v tom, že tato sportovní událost si plně zaslouží finanční podporu kraje,“ komentoval letošní hry radní Plzeňského kraje Jiří Struček.

Nominace závodníků z našeho kraje provedly jednotlivé sportovní svazy. Na organizaci celé akce se dále podílely soukromé firmy a nemalou měrou také Středisko služeb školám Plzeň. K pokrytí nákladů na dopravu, ubytování, stravování, reprezentační ošacení a odměny trenérům byla z krajského rozpočtu uvolněna částka ve výši 1.000.000,- Kč.

Plzeňský kraj obsadil 12 sportovních odvětví ze 14 zařazených. Ze 12 zúčastněných sportů jich 7 získalo medailová umístění. Toto je opět mimořádný úspěch mladých sportovců z Plzeňského kraje.

V celkovém bodovém pořadí krajů na Hrách 4. LODM 2009 obsadil Plzeňský kraj  6. místo s 254 body. Sportovci Plzeňského kraje vybojovali celkem 42 medailí, z toho 9 zlatých, 13 stříbrných a 20 bronzových. Nejúspěšnějšími sporty bylo plavání, cyklistika, kanoistika, tenis, karate, triatlon a fotbal.

Pořadatelem letošních her se stal na základě rozhodnutí výkonného výboru Českého olympijského výboru ze dne 9. října 2007 Jihočeský kraj.

 

Radní PK Jiří Struček a vlajkonoška výpravy PK Barbora Horáčková společně se členy výpravy PK čekají

Radní PK Jiří Struček a vlajkonoška výpravy PK Barbora Horáčková společně se členy výpravy PK čekají před zimním stadionem na slavnostní zahájení.

 

Zahájení olympiády - výprava PK čeká na svůj slavnostní vstup na plochu zimního stadionu

Zahájení olympiády - výprava PK čeká na svůj slavnostní vstup na plochu zimního stadionu.

 

Představitelé Plzeňského kraje a KÚPK společně s úspěšnou výpravou cyklistů

Představitelé Plzeňského kraje a KÚPK společně s úspěšnou výpravou cyklistů.

 

Vlajkonoška výpravy PK Barbora Horáčková a radní PK Jiří Struček

Vlajkonoška výpravy PK Barbora Horáčková a radní PK Jiří Struček.

 

 

 

 



[1] Barbora Horáčková je „úřadující“ mistryní republiky v hale i venku. V terčové lukostřelbě je držitelkou českého rekordu v sestavě FITA. Vedle vlastního sportování se věnuje i trenérské činnosti.