Výsledky veřejné architektonické soutěže o návrh na řešení nové budovy Západočeské galerie v Plzni

obrazek
22. prosince 2009 12:22, aktualizováno 11:22, Mgr. Jana Filípková
 

 

Zastupitelstvo Plzeňského kraje vyhlásilo svým rozhodnutím ze dne 29. října 2009  „Veřejnou architektonickou soutěž o návrh na řešení nové budovy Západočeské galerie v Plzni“. Tato soutěž byla vyhlášena jako jednokolová, projektová, anonymní a kombinovaná, tzn. zároveň s touto soutěží byli k účasti na zpracování architektonického řešení vyzváno 5 architektonických kanceláří (Ing. arch. Roman Koucký, Ing. arch. Jan Štípek, Ing. arch Ladislav Lábus, Ing. arch Josef Pleskot a ateliér Projektil Architekti, s. r. o.).

Soutěžní návrhy byly hodnoceny podle následujících závazných kritérií (bez pořadí významnosti):

-         kvalita architektonického řešení

-         přístup návrhu k řešení a variabilitě výstavních prostor

-         ekonomická reálnost zvoleného řešení

Ve dnech 17. - 19. prosince 2009 proběhlo hodnotící zasedání 9-ti členné poroty architektonické soutěže na řešení nové budovy Západočeské galerie v Plzni.

Porota, jejímž předsedou byl prof. Ing. arch. Martin Rajniš, posoudila 88 návrhů, které splnily požadavky soutěžních podmínek, a rozhodla takto:

-         na prvním místě se umístil návrh č. 25 autorského týmu akad. arch. Ladislav Kuba a Ing. MA. Tomáš Pilař (Kuba & Pilař architekti s.r.o.)

-          na druhém místě se umístil návrh č. 69 autorů Ing. arch. Lukrécia Lachmanová, Ing. arch. Marek Lachman 

-         na třetím místě se umístil návrh č. 48, jehož autorem je Ing. arch. Jaroslav Zima.

Porota dále rozhodla o udělení odměny návrhům č. 22 (autoři Ing. arch. Martin Kusý, Ing. arch. Pavol Paňák), č. 39 (autoři Ing. arch. Martin Čeněk, Ing. arch. Petr Synovec, Ing. arch. Petra Hlaváčková), 41 (autoři Ing. arch. Vratislav Danda, Ing. arch. Pavel Ullmann, Ing. arch. Radovan  Kupka, Ing. arch. Ondřej Smolík, Ing. arch. Jaromír Kosnar) a č. 57 (MOBA Studio s.r.o. – Ing. arch. Igor Kovačevič, Ing. arch. Yvette Vašourková, Kateřina Šrámková, Barbora Šimonová, Martin Neruda, Holopírková Lucie, Tereza Dufková)

 

 Doc. PhDr. Jiří Kotalík, místopředseda poroty, s vítězným návrhem

Doc. PhDr. Jiří Kotalík, místopředseda poroty, s vítězným návrhem

 

Oceněný návrh umístěný na 1. místě

Podle názoru poroty návrh nejkomplexněji splnil závazná kriteria soutěže. Představuje kvalitní architektonické řešení, které dobře reflektuje dynamiku současné doby a zapadá do daného kontextu.

Navržený objekt je koncipován jako pevný, tvarově čistý a jednoduchý kubus, za jehož vnějším transparentním pláštěm jsou umístěny čtyři na sobě postavené hranoly jednotlivých provozních částí. Zvolené řešení umožňuje dobře zkombinovat jednotlivé provozy z velkoryse pojatým, veřejným prostorem dvorany. Obvodový plášť navržený jako betonová stěna se skleněnými tvárnicemi s led diodami představuje zároveň atraktivní informační a mediální plochu.

Tvar půdorysu objektu vychází z uličních čar okolní zástavby a revokuje půdorysné a objemové stopy zbořeného činžovního domu. Urbanisticky úspěšně propojuje danou lokalitu s Křižíkovými sady a historický jádrem města a jeho zakotvení v prostoru jasně a přehledně definuje vztah k okolí a místu. Hmotově a výškově působní objekt příznivě a jeho vnější výraz představuje konstantní, ale nikoli konfliktní prvek v rámci ostatní zástavby.

Výstavní prostory jsou velkolepě dimenzované, jasně artikulované s využitím horního přirozeného osvětlení. Návrh se dobře vyrovná s obsáhlým provozním programem a logicky a čitelně dokázal skloubit jeho jednotlivé části.

Zvolené konstrukční řešení je reálné, uvažované ekonomické náklady jsou srovnatelné se standardem, z kterého extrémně nevybočují.

Zvolené řešení představuje otevřený koncept, který umožňuje v další etapě projekt dopracovat, zejména z hlediska vylepšení provozních dispozic, tak i při konečné podobě transparentního obvodového pláště. Navržené schodiště v ústřední dvoraně představuje dle názoru poroty spíše rušivý výtvarný než nosný funkční prvek. K úvaze se nabízí připomenutí při nejmenším půdorysné stopy zbořeného kostela.

Podle jednomyslného názoru poroty tento projekt ze všech předložených návrhů nejlépe naplnil zadání soutěže tj. nalezení kvalitního a moderního řešení pro důstojné sídlo Západočeské galerie v kontextu historického města, které by zároveň sneslo srovnání s obdobnými kulturními stavbami širšího evropského regionu.

 

Vítězný návrh

Vítězný návrh

                                Vítězný návrh

Vítězný návrh - pohled do interiéru

                    Vítězný návrh - pohled do interiéru

 

Porota ukončila svoji práci a rozhodla se vydat následující prohlášení:

1.                  Porota velmi oceňuje záměr vyhlašovatele postavit novou budovu Západočeské galerie v Plzni.

2.                  Porota konstatuje, že v soutěži se sešla řada kvalitních návrhů.

3.                  Vítězný návrh je příslibem pro vznik pozoruhodné moderní stavby.

4.                  Porota doporučuje, aby investor a uživatel vytvořili odbornou pracovní skupinu, která by se podílela na managementu a speciálním poradenství při vývoji, dopracování projektu, realizaci stavby a rozběhu provozu.

5.                  Porota je připravena investorovi i expertní skupině poskytnout zkušenosti, které získala při prostudování projektů.

6.                  Porota děkuje vypisovateli za vytvoření vynikajících podmínek pro svoji práci.

7.                  Porota děkuje soutěžícím za energii, nápady a erudici, které vložili do svých návrhů.

 

            Radní PK V. Koubík (uprostřed) s členy poroty - s ředitelem ZČG v Plzni R. Musilem a J. Kotalíkem

                Radní PK V. Koubík (uprostřed) s členy poroty - s ředitelem ZČG v Plzni R. Musilem a J. Kotalíkem