Výstava "65. výročí vzniku Protektorátu Čechy a Morava v roce 1939"

15. března 2004 13:53, aktualizováno 12:53,

 

Právě v těchto dnech si připomínáme pohnuté dny zániku Česko - Slovenské republiky 15. března 1939. V tento den začala okupace zbytku republiky vojsky fašistického Německa. Den před tím 14. března se odtrhlo Slovensko od republiky a vytvořilo samostatný Slovenský štát s prezidentem Jozefem Tisou v čele.

Po obsazením Sudet zanikla první republika, která byla v té době jedinou demokracii ve střední Evropě. Sousední Polsko zabralo Těšínsko a Maďaři část Slovenska. Prezident E.Beneš abdikoval a místo něho byl zvolen Emil Hácha. Tímto mnichovským diktátem „o nás, bez nás“ byla ČSR připravena o poslední možnost obrany své existence.

 

K oživení vzpomínek na  osudové chvíle národa pořádá Vojenské sdružení rehabilitovaných, Český svaz bojovníků za svobodu, Československá obec legionářská a Svaz nuceně nasazených malou putovní výstavu  „65. výročí vzniku Protektorátu Čechy a Morava v roce 1939, začátek konce Velkoněmecké Třetí Říše“ pod patronací Krajského úřadu Plzeňského kraje.

  

Výstavka je vytvořena z větší části z dobových materiálů (v kopiích) za účinné pomoci Západočeského muzea – Dr. Hus, Mgr. Krčmář a pani Palová, Archivu města Plzně – Dr. Douša, Muzea Škodovky - Dr. Krátký a pan Rais a materiály z osobních vzpomínek a archivů pánů brig.gen.Antonína Husníka, pana Czinnera, pana Hladíka a z fotografií publikovaných v knize „Plzeň pod hákovým křížem„ s laskavým svolením jejich autora pana Zdeňka Roučky.

 

Výstava probíhá ve vestibulu Krajského úřadu Plzeňského kraje, Škroupova ulici 18, Plzeň  od 15. do 19. března 2004. 

 

                                             

                                            Výstavu zahájila Mgr. Olga Kalčíková, radní Plzeňského kraje

                                            a pan Rudolf Patrovský z Vojenského sdružení rehabilitovaných.

 

 

                                     

                                     

                                  

                                   Zahájení výstavy se zúčastnili také přímý účastníci protifašistického odboje.