Výstava "Bez hranic - setkávání, dialog, spolupráce"

02. července 2007 08:37, aktualizováno 07:37,

V úterý 19.6. 2007 byla v budově Krajského úřadu Plzeňského kraje zahájena putovní výstava „Bez hranic – setkávání, dialog, spolupráce“, která je ohlédnutím za společnou prací a činností Plzeňského kraje s partnerskými regiony Horní Falcko a Dolní Bavorsko. Spolupráce mezi těmito třemi kraji byla zahájena krátce po vzniku nových krajů, tedy v roce 2001. Za těchto šest let se v rámci regionální kooperace Plzeňský kraj a regiony Horní Falcko / Dolní Bavorsko vybudovala rozsáhlá síť přeshraniční spolupráce v řadě oblastech. Vzniklo šest pracovních skupin pro oblasti cestovního ruchu, dopravy, hospodářství, kultury, ochrany životního prostředí a zemědělství a právě jejich činnost je prezentována na výstavě. Výstava je zároveň součástí oficiálního doprovodného programu bavorské Zemské výstavy Zwiesel 2007 „Bavorsko Čechy – 1 500 let sousedství“. 

Výstava veřejnosti představí přeshraniční spolupráci a konkrétní zrealizované projekty. V oblasti dopravy se díky spolupráci podařilo propojit a navázat železniční a autobusové spoje. Od května 2006 jezdí pravidelně vlak z Bavorské Železné Rudy na Špičák bez nutnosti přestupu. Spoj je hojně využívaný turisty jak v letní, tak zimní sezóně. Podobně je tomu i u autobusových linek, kde se regionální kooperace zasloužila o zavedení přeshraniční linkové autobusové dopravy z Furth im Wald do Železné Rudy či z Železné Rudy do Pasova.

V oblasti silniční sítě obě strany usilovaly o přizpůsobení existujících silnic narůstajícímu objemu dopravy. Velký pokrok se podařil např. na úseku Roding – Cham – Furth im Wald – hranice – Domažlice – Plzeň. Akce na tomto úseku jsou v různých fázích, např. se podařilo vybudovat obchvaty obcí Untertraubenbach, Altenkreith a Furth, na české straně obcí Babylon a Staňkov či byla realizována obnova křižovatky u Draženova. Na obou stranách proběhly doposud akce na komunikacích v celkové částce přesahující 260 mil. Euro. 

Řada projektů a akcí proběhla za přispění regionální kooperace i v oblasti kultury. Na podzim minulého roku se poprvé konala výstava pod názvem „X+X: Střetnutí uměleckých scén“. Dva kurátoři, jeden český a jeden bavorský, vybrali deset umělců, kteří dle jejich názorů patří mezi nejzajímavější současné umělce regionu a jejich díla byla vystavena na této výstavě. Projekt se bude uskutečňovat každoročně v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech a v Oberpfälzer Künstlerhaus ve Schwandorfu. Dalším příkladem je otevření kulturního centra Centrum Bavaria Bohemia v Schönsee v březnu 2006. Cílem centra je transformace kulturního dění na obou stranách hranice.

S kulturou souvisí i rozvoj cestovního ruchu. Významným projektem je mezinárodní cyklotrasa Praha – Plzeň – Regensburg, která vede po nejstarší evropské zemské stezce. S cyklotrasou souvisí i řada značených regionálních navazujících cyklostezek a cyklotras, kterých každoročně přibývají.

 

Aktivní spolupráce probíhá ale například i v oblasti GIS – geografický informační systém. Obě strany mají za cíl vytvoření zatím neexistujícíhonapojení mapových děl v digitální podobě. Zrealizovat se do dnešní doby podařila např. společná vizualizace geografických dat o chráněných územích.

 

 Putovní výstava v budově krajského úřadu v Plzni potrvá do pátku 27. července 2007 a poté bude přesunuta do následujících muzeí:

8. - 24. 8. 2007     Muzeum Chodska v Domažlicích, Chodské náměstí 96, Domažlice

4. - 27. 9. 2007     Muzeum Šumavy Sušice, nám. Svobody 40, Sušice

4. - 26. 10. 2007   Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše, Hostašova 1, Klatovy

6. - 28. 11. 2007   Muzeum Českého lesa v Tachově, tř. Míru 447, Tachov