Výstava Krásy a tajemství ČR v Plzni představí návštěvníkům nový exponát měsíce

03. listopadu 2003 11:12, aktualizováno 10:12,
 

Mimořádnou pozornost si jistě zaslouží exponát ze sbírek Muzea Chodska v Domažlicích, který bude krátkodobě vystaven v rámci výstavy a jedné z doprovodných akcí: Exponát měsíce

 

Od 4. 11. do 23. 11 2003 bude v prostorech výstavy ve 2. patře budovy muzea vystavena původní dobová daguerrotypie Boženy Němcové 

 

Jedná se o nejstarší dochovaný, jediný autentický portrét Boženy Němcové z roku 1847 od fotografa amatéra Vojtěcha Kramera.

Fotografické dílo Vojtěcha Kramera je opravdu úctyhodné. Je to jeden z nejucelenějších souborů fotografií, které představují různé vrstvy městské společnosti na přelomu padesátých let 19. století. Snímky mají tři formáty: 80 x 107, 172 x 126 a 160 x 208 mm. Převažují portréty na slaném papíře. Na rozdíl od ostatních fotografů amatérů jej zajímala výtvarná stránka fotografie. Při fotografování využíval novinek jako byla fotomontáž nebo kolorování. Často domalovával oči, někdy koloroval tvář nebo ozdoby na šatech.

V roce 1939 bylo 66 jeho snímků prezentováno na výstavě Sto let české fotografie.

 

V kolekci Kramerových fotografií je několik opravdových zajímavostí. Patří mezi ně nejen nejstarší dochovaný portrét Boženy Němcové, ale také například snímek Dáma s koněm, který patří k nejstarším fotografiím v Čechách s vyobrazením koně. Také tento snímek bude ve „společnosti“ Boženy Němcové vystaven pro návštěvníky výstavy.

 

Vojtěch Kramer, převor konventu augustiniánů v Domažlicích, biskupský notář v Českých Budějovicích, ředitel národní chlapecké školy, čestný měšťan Domažlic, čestný člen sboru ostrostřelců se narodil 27. října 1805 v Praze. V roce 1827 vstoupil do augustiniánského řádu a po složení řeholního slibu byl 10.prosince 1829 vysvěcen na kněze. Po vysvěcení působil v Praze jako učitel náboženství. Jako třicetiletý se stal ředitelem domažlické chlapecké školy a o 13 let později ředitelem a katechetou na domažlické reálce. Od srpna 1850 zastává také funkci převora konventu augustiniánů.

Vojtěch Kramer nebyl „jen“ kněz a ředitel škol. Jeho zájmy byly ve své době opravdu široké. Věnoval se kreslení, malířství, hudbě, zálibu našel i ve fyzikálních pokusech a chemii. Vodoléčbou léčil i Boženu Němcovou. Nejvíce se ovšem proslavil jako nadšený fotograf amatér. Fotografoval pravděpodobně v letech 1845 – 1860.
V roce 1875 byl Vojtěch Kramer jmenován za zásluhy o školství v Domažlicích čestným občanem města. Ve všech svých funkcích setrval do roku 1871, kdy odešel na odpočinek. Zemřel po krátké nemoci 24.května 1878.  

 

Každý měsíc po dobu trvání výstavy bude navíc krátkodobě vystaven jeden mimořádně vzácný exponát ze sbírek regionálních muzeí. Od 25. 11. se však můžeme těšit na soubor exponátů barokní lékárny z Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech.

 

Další doprovodnou akcí výstavy je Den muzeí plzeňského kraje dne 12. 11. 2003 v přednáškovém sále Západočeského muzea v Plzni.

Seminář muzejních pracovníků Plzeňského kraje, sousedních krajů a Ministerstva kultury ČR bude věnovaný koncepci a koordinaci ochrany movitého kulturního dědictví v muzeích Plzeňského kraje. Pracovní setkání bude spojeno s autorskou prohlídkou výstavy a seznámením s netradičním pojetím a aranžmá multimediální výstavy.