Výstava ukazuje život krajanů v Banátu

23. dubna 2007 17:02, aktualizováno 16:02,

Plzeňský kraj navázal spolupráci s krajany v Banátu minulý rok. Jednak se v našem kraji konala několikadenní návštěva představitelů této oblasti, na níž navázala třítýdenní stáž rumunského Čecha pana Şourca Carola Rudiho v našem kraji. Cílem jeho pobytu bylo získání zkušeností a informací z oblasti čerpání peněz z fondů EU. Rumunští Češi se zúčastnili i veletrhu cestovního ruchu ITEP 2006, který kraj pořádá. „Pomoc Plzeňského kraje nespočívá jen v předávání zkušeností, ale prostřednictvím organizace Člověk v tísni bylo škole v rumunském Banátu předáno 10 počítačů a 3 tiskárny. Věřím, že tato výstava naláká návštěvníky k návštěvě Banátu,“ uvedla k podpoře kraje náměstkyně Olga Kalčíková. 

Hlavním organizátorem výstavy je Společnost člověk v tísni, konkrétně Ivo Dokoupil, který je také autorem vystavených fotografií. „Poprvé jsem do Banátu zavítal v roce 2000 jako fotograf. Nyní tam jezdím velmi často, mám tam i své papuče a postel. Banát jsem si naprosto zamiloval,“ řekl při zahájení Ivo Dokoupil. „Člověk v tísni se našim krajanům snaží pomáhat více jak 12 let. Zhruba poslední tři roky se naše pomoc zaměřuje pouze na rozvoj agroturistiky. Veškeré služby – ubytování, stravování apod. zajišťují místní obyvatelé, tedy je to pro ně i zdroj příjmů. Ti, kdo tam zavítají, se díky doslova zakonzervovanému stylu života a tradicím ocitnou před 50 – 100 lety na české vesnici. A to vše potrhuje nádherná a naprosto neporušená příroda,“ dodal Ivo Dokoupil. Projekt na podporu agroturistiky má i své vlastní stránky www.banat.cz, kde se návštěvníci dozví vše jak o Banátu, tak o možnostech dovolené – spojení, místní doprava, ubytování, turistika apod. Jdou zde zveřejněny i fotografie, které můžete na výstavě vidět.

České krajanské vesnice v Rumunsku vytvářejí unikátní kulturní fenomén. Jejich dlouholetá izolovanost vedla k zakonzervování českého jazyka, zvyků a tradičních způsobů obdělávání půdy a hospodaření. Díky tomu představuje v současné době tato komunita nedocenitelnou kulturní a historickou hodnotu. Rumunsko ovšem patří k nejchudším zemím Evropy, což se odráží i na kvalitě života v české krajanské komunitě a přispívá k ekonomickému vystěhovalectví.

K české komunitě v Rumunsku se podle posledního sčítání z roku 2002 hlásí 3 938 osob (v roce 1992 to bylo 5 800 osob). Největší počet Čechů žije v šesti ryze českých vesnicích v oblasti dunajské soutěsky (Gerník 512 osob, Svatá Helena 507 osob, Bígr 229 osob, Rovensko 150 osob, Eibentál 500 a Šumice 143 osob). Většina krajanů se věnuje zemědělství a jen mizivé procento má zkušenosti s jiným způsobem obživy nebo s podnikáním.

 

Fotografie jsou zveřejněny také na webu na adrese http://www.banat.cz/fotogalerie/publik_syst/ctihtmlpage.php?what=12

Výstava potrvá do 4.6. 2006.  

 

autor: Ivo Dokoupil

staženo z www.banat.cz