Z jednání Rady Asociace krajů

obrazek
11. února 2005 14:45, aktualizováno 13:45, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

Rada Asociace krajů rozhodla na svém zasedání dne 11. února 2005 ve Špindlerově Mlýně o ustavení komisí a jmenovala jejich předsedy. „Asociace je tak v plné sestavě,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR a hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Evžen Tošenovský.

Jedním z nejvýznamnějších bodů jednání byly možné důsledky přístupových podmínek ČR ohledně vodárenských pásem. Česká vláda podle Rady Asociace krajů se zavázala k respektování velmi přísných limitů do roku 2010. Jejich naplnění by představovalo investice ve výši 150 až 170 miliard korun do vybudování nových čistíren odpadních vod, modernizace stávajících a do dalších opatření.

„Je to velmi alarmující a dramatická situace. Není v žádném případě v možnostech obcí ani krajů zajistit dostatek finančních prostředků. Česká republika bude po roce 2010 vystavena obrovským sankcím, nebo závazek vlády povede k neúnosnému zadlužení obcí a spolu s tím také k významnému zvýšení cen vodného a stočného,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR a hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Evžen Tošenovský.

Asociace krajů proto vyzvala vládu k přehodnocení závazků ve vztahu k vymezení vodárenských pásem na území ČR. S předsedou vlády ČR by o tom měl jednat předseda Asociace krajů ČR.

Rada asociace krajů jednala rovněž o situaci v lesním hospodářství a o postupech společnosti Lesy ČR. „Označili jsme postup ministra zemědělství Jaroslava Palase za nešťastný. Má to velmi nepříznivý dopad na hospodaření a zaměstnanost v regionech. Aktuální situace v podniku Lesy ČR působí větší škody, než nedávná kalamita ve Vysokých Tatrách. Navrhujeme uplatnit větší vliv a kontrolu ze strany krajů ve společnosti Lesy ČR. Jsme přesvědčení, že kraje lépe ochrání a zabezpečí toto naše národní bohatství,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Ing. Stanislav Juránek. Ministerstvo by podle názoru Rady AKČR mělo neprodleně zastavilo připravované kroky a vstoupit do jednání s kraji.

Rada Asociace krajů ČR podpořila rovněž legislativní iniciativu Libereckého kraje, podle které by mělo dojít k ustavení krajských soudů. „Současné spádové oblasti soudů neodpovídají novému územnímu členění a pro mnoho lidí se situace při vyřizování soudních i úředních záležitostí často výrazně komplikuje,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

 

Jednání Rady Asociace krajů ČR v Královéhradeckém kraji se dne 11. února 2005 zúčastnilo 11 členů.