Začala návštěva hejtmanů v Číně

18. dubna 2007 09:32, aktualizováno 08:32,

Tento týden 16.-23.dubna 2007 stráví hejtmani krajů v Číně, kam zavítali na první oficiální návštěvu. Návštěva se koná na základě pozvání ČLR. Týdenní cestu hejtmanů do ČLR organizuje Středočeský kraj ve spolupráci s velvyslanectví ČR v Pekingu. Partnerem pro přípravu a koordinaci cesty na čínské straně je Čínská asociace pro mezinárodní porozumění (CAFU). Cílem cesty je prohloubení bilaterálních vztahů mezi ČLR a ČR, zmapování možností spolupráce na poli cestovního ruchu, hospodářské a investiční činnosti.

 

První den (v úterý 17.4.) návštěvy patřil základnímu seznámení s historií česko-čínských bilaterálních vztahů a také samotné Číny a města Pekingu. Na pekingském letišti přivítal v úterý 17. dubna ráno delegaci hejtmanů ČR pan Zhou Rulai, zástupce ředitele mezinárodního odboru Ústředního výboru Komunistické strany ČLR. Čínská strana připravila pro první den například krátkou výpravu do Zakázaného města (bývalý císařský palác v Pekingu) a na Velkou čínskou zeď. Ve večerních hodinách hejtmany přijal v budově Velvyslanectví ČR v ČLR velvyslanec Vítězslav Grepl. Večerní jednání se týkalo především dalšího možného vývoje vzájemných vazeb mezi oběma státy. Vítězslav Grepl mimo jiné uvedl, že právě spolupráce regionů ČR a čínských provincií může perspektivu vzájemné spolupráce významně posunout a obohatit. Zdůraznil také, že oficiální podpora krajských reprezentací je pro vytváření dalších ekonomických a obchodních vazeb v čínském prostředí důležitou a neopominutelnou podmínkou.

 

Během jednání opakovaně zaznívalo, že Čína představuje jednu z nejrychleji se rozvíjejících ekonomik světa. Již 25 let se její výkon zvyšuje o 10 procent. Její nástup do předních světových pozic se v současné době odehrává v mnoha oblastech. V roce 2006 měla překonat například Japonsko v investicích do vědy a vývoje rozvoje a stát se tak po Spojených státech amerických druhým největším světovým investorem v této oblasti s částkou 136 miliard USD. Diskutovalo se rovněž o dlouhodobě kontroverzních tématech současné čínské politiky jako je postoj pekingské vlády vůči Tibetu a Tchajwanu. Stranou nezůstala ani ekologická problematika.

 

„Hejtmani žijí v bezprostředním kontaktu s denní realitou ve svých krajích. K řešení zásadních mezinárodněpolitických otázek můžeme přispět jen do určité míry. Zajímá nás, co konkrétně můžeme udělat pro další rozvoj investic a podnikání v našich regionech i pro rozvoj cestovního ruchu. Právě bezprostřední poznání situace v Číně a zmapování dalších možností spolupráce je hlavním cílem naší cesty,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

 

Dále mají hejtmani na programu návštěvu provincie Yunnan. Jde o region s velkým potenciálem pro regionální spolupráci a hejtmani se setkají s nejvyššími představiteli tohoto regionu.  

V Šanghaji přijme českou delegaci náměstek primátora města Šanghaje a představí jí mimo jiné ekonomickou rozvojovou oblast Pudong.