Zahájeno správní řízení týkající se Karlova mostu

obrazek
29. ledna 2010 16:33, aktualizováno 15:33, Mgr. Jana Filípková
 

 

Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu jako orgán státní památkové péče byl dne 15. prosince 2009 pověřen Ministerstvem kultury ČR vedením řízení ve věci podnětu Sdružení profesionálních pracovníků památkové péče ze dne 30. dubna 2009 k uložení pokuty vlastníkovi Karlova mostu, kterým je Hlavní město Praha, a zhotoviteli obnovy společnosti MOTT MACDONALD Praha, spol. s r.o. za znehodnocení národní kulturní památky při probíhající obnově mostovky a parapetů. Ministerstvo kultury pověřilo Krajský úřad Plzeňského kraje projednáním uvedeného podnětu z důvodu nečinnosti Magistrátu hlavního města Prahy, odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Krajský úřad Plzeňského kraje si po obdržení usnesení shromáždil podklady, ze kterých vyplývá, že zde existuje důvodné podezření ze spáchání správního deliktu, a provedl také prohlídku Karlova mostu. Následně zahájil dne 21. ledna 2010 správní řízení jak s vlastníkem Karlova mostu, tak s MOTT MACDONALD Praha, spol. s r.o. Pokud bude v rámci probíhajícího řízení prokázáno, že ke spáchání správního deliktu skutečně došlo, zákon o státní památkové péči umožňuje uložit pokutu do výše až čtyř milionů korun. Před ukončením řízení a jednoznačným prokázáním spáchání správního deliktu je však předčasné o výši pokuty hovořit, jakékoliv sumy jsou čistě spekulativní a nepodložené.

Pokud se týká předpokládané délky řízení, nelze ji předem přesně stanovit již jenom s ohledem na skutečnost, že se nejedná o jednoduchý případ a budou se dále shromažďovat podklady pro rozhodování krajského úřadu v této věci.

Krajský úřad Plzeňského kraje rozhodne až po zjištění stavu věci, o němž nebudou důvodné pochybnosti.