Zákaz vstupu do lesů platí na celém území kraje

25. ledna 2007 13:04, aktualizováno 12:04,
 

Nastalou situací se hned ve čtvrtek 25.1. ráno zabývala Bezpečnostní rada kraje a některé skupiny krizového štábu.

 

V tomto období jsou lesy přístupné jen osobám, které provádějí likvidační práce po kalamitě, dále zástupcům České životní inspekce a orgánům vrchního státního dozoru v lesích. Vlastníci postižených lesů jsou povinni v co nejkratší době zpracovat kalamitou poškozené porosty.

 

Příznivce zimních sportů můžeme uklidnit. Veškeré sjezdovky v kraji jsou lyžařům přístupné, zákaz se na ně nevztahuje. U běžkařských tras je situace trochu složitější, část z nich bude určitě uzavřena. Trasy vedoucí mimo les či okolo lesů by měly být přístupné.

 

Vstup do poškozených lesů může být stále životu nebezpečný, žádáme občany, aby s ohledem na současnou situaci vydaný zákaz vstupu do lesů respektovali a zbytečně neohrožovali svůj život i životy ostatních a případně i nekomplikovali likvidační práce. Policie České republiky bude v nejvíce postižených lokalitách provádět průběžné kontroly, zda není občany tento zákaz porušován.

 

V lesích je podle zatím zjištěných informací rozsah celkové kalamity a poškození lesních porostů zhruba 1.200.000 m3, což je téměř roční těžba dřeva na území kraje. Nejvíce byly poškozeny porosty na Klatovsku, Tachovsku, Domažlicku a Sušicku.

 

Veškeré dostupné informace soucisející s vyhlášením nouzového stavu a s orkánem najdete ZDE.