Základní škola v Krašovicích bude zrušena

05. června 2007 15:24, aktualizováno 14:24,

Plzeňský kraj Základní školu v Krašovicích zřizuje od 1. července 2001. Kapacita školy je podle údajů v rejstříku škol a školských zařízení 45 žáků. Ve tomto školním roce 2006/2007 navštěvuje školu 25 žáků. Od 1. září 2007 počet žáků poklesne na 21, z tohoto počtu pobývají 4 žáci v zahraničí. Tedy školu by v novém školním roce navštěvovalo 17 žáků. Ovšem z tohoto počtu má 13 dětí trvalý pobyt v městě Horní Bříza a pouze 1 žák je přímo z obce Krašovice.

Malý počet žáků je hlavním důvodem zrušení této školy. A vzhledem ke skutečnosti, že většina žáků má trvalé bydliště v Horní Bříze, nebude mít tato změna negativní vliv na děti. Škola navíc sídlí v pronajaté budově, která je ve vlastnictví města, a nájemným vznikají další náklady na provoz školy v Krašovicích.

Navíc k převedení školy dochází v souladu s Národním programem rozvoje vzdělávání – Bílá kniha, Praha 2001, ve kterém je doporučeno citlivě transformovat zvláštní školy na školy základní se speciálními vzdělávacími programy a podporovat integraci na základních školách.

Město Horní Bříza, jako zřizovatel Základní školy v Horní Bříze, s převodem činnosti školy v Krašovicích na jejich organizaci souhlasí.