Zapojení Plzeňského kraje do mediální kampaně

obrazek
02. března 2005 14:32, aktualizováno 13:32, Mgr. Jana Filípková
 

 

Plzeňský kraj se v letošním roce zapojí do mediální kampaně „30 dní pro neziskový sektor“[1] a bude nápomocen neziskovým organizacím s oslovením veřejnosti. Na závěr této akce jsme připravili setkání novinářů s představiteli Plzeňského kraje a zástupci neziskového sektoru v chráněné dílně „Cukrárna na hlavní“ v Chotěšově, kde bude ukázán provoz chráněné dílny a chráněného bydlení.

„Věřím, že i zapojení Plzeňského kraje do kampaně „30 dní pro neziskový sektor“ přispěje k navýšení počtu lidí v české společnosti, kteří pravidelně podporují konkrétní neziskovou organizaci“, řekla náměstkyně hejtmana Mgr. Olga Kalčíková.

V Plzeňském kraji působí přes 5 000 nestátních neziskových organizací, které je velice obtížné zmapovat. Na Krajském úřadě Plzeňského kraje z iniciativy bývalé radní a současné náměstkyně Olgy Kalčíkové vznikla pracovní skupina, která se snaží vytvářet prostor pro kontakty mezi jednotlivými institucemi. Jedná se o velice zdlouhavý proces, neboť tyto instituce nemají povinnost informovat o svém zániku. V současné době probíhá intenzivní spolupráce Plzeňského kraje asi s 200 nejaktivnějšími nestátními neziskovými organizacemi v kraji. 

Plzeňský kraj byl i jedním z prvních krajů v republice, který se zapojil do globálního grantu vyhlášeného Nadací rozvoje občanské společnosti (dále NROS), jehož cílem je lépe zprostředkovat informace z centrálních orgánů k jednotlivým organizacím.

Nestátním neziskovým organizacím napomáháme i informováním o možnostech získání finančních dotací z jiných zdrojů než z rozpočtu Plzeňského kraje a z jednotlivých ministerstev České republiky. Pořádáme školení a semináře vysvětlující podmínky finančních dotací z fondů Evropské unie,  odborné semináře týkající se sociální a zdravotní problematiky (např. 15. března 2005 se uskuteční seminář k rané péči), bezplatně poskytujeme prostory pro jednání neziskových organizací (např. během jednání v lednu roku 2005 byla na KÚPK založena Asociace nestátních neziskových organizací PK) apod.

 

 

 

 



[1] Téma letošního ročníku je individuální dárcovství.