Zasedání Rady Asociace krajů ČR.

27. dubna 2009 14:26, aktualizováno 13:26,

 

 

 

Za účasti hejtmanky Plzeňského kraje Milady Emmerové proběhlo v pátek 24.dubna v Brně čtvrté zasedání Rady Asociace krajů České republiky ve třetím volebním období u příležitosti veletrhu Urbis Invest.

V rámci veletrhu prezentovaly jednotlivé kraje ve svých expozicích především plánované stavební investice. Nechyběla zde ani expozice Plzeňského kraje na téma: „Památky na prodej.“

Na programu zasedání Rady Asociace krajů v Jihomoravském kraji byla problematika zdravotnictví, financování regionální dopravy, čerpání strukturálních fondů EU a další otázky. Již ve čtvrtek členové Rady AKČR jednali s představiteli bankovního sektoru o cestách k lepší dostupnosti úvěrů pro žadatele o evropské peníze z regionálních operačních programů.

 

Ve čtvrtek večer vystoupil na zasedání profesor Jan Švejnar s přednáškou o současné ekonomické situaci.

 

Hostem zasedání byl ombudsman Otakar Motejl. Společně se svou zástupkyní Jitkou Seitlovou referovali o výsledcích kontrol psychiatrických a sociálních zařízeních v ČR. Veřejný ochránce práv konstatoval, že je sociálních lůžek málo. Příčina je podle něj mimo jiné ve velmi nízkém finančním ohodnocení zaměstnanců sociální sféry, které prakticky neumožňuje zaměstnávat zde lidi s kvalifikací.

 

Grémium hejtmanů se v pátek soustředilo mimo jiné na současnou praxi i budoucnost tzv. regulačních poplatků ve zdravotnictví. Kraje nadále pokračují v dosavadní praxi a těm občanům, kteří o to mají zájem, dále nabízejí úhradu poplatků formou daru .

Hejtmani se kriticky vyjádřili k pokračujícím správním řízením zdravotních pojišťoven proti jednotlivým zdravotnickým zařízením krajů.

 

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek seznámil na zasedání s koncepcí IV. olympiády dětí a mládeže České republiky. Ta se bude konat v Táboře od 23. až 28. června 2009. Hejtmanka PK Milada Emmerová vyjádřila přání, aby se dětská olympiáda v budoucnu konala také v Plzni.