Zástupci Dolního Bavorska navštívili KÚPK

obrazek
02. února 2011 19:30, aktualizováno 18:30,

Hejtman PK Milan Chovanec a náměstek Ivo Grüner 1.2.2011 jednali o příhraniční spolupráci se zástupci Dolního Bavorska. KÚPK navštívili vládní prezident Dolního Bavorska Heinz Grunwald a Walter Czapka. Předmětem jednání byla přeshraniční spolupráce Plzeňského kraje a Dolního Bavorska. Cílem spolupráce je vytvoření příznivého prostředí 

v příhraničí jako oázy turistiky, cykloturistiky, výletů mládeže za sportem a kulturou, pro investory a vznik nových pracovních příležitostí. Náměstek Ivo Grüner připomněl, jak je důležité mít na německé straně partnery, kteří mají zájem o spolupráci a aby příhraniční oblast znovu ožila.

„Jsme připraveni sestavit pracovní skupiny a všechny podmínky pro užší a přímou spolupráci s Dolním Bavorskem. Přejeme si, aby naše vztahy byly kladné, jasně nastavené a nebyla opomenuta žádná část hranice, “ řekl hejtman na závěr jednání.

Studie vědců, která se zabývala vývojem bavorského státu tvrdí, že by se finance z EU měly rozdělovat pouze mezi metropole. Proti tomu se ale zástupci D.Bavorska brání, protože venkovská oblast nesmí být opomíjena.Proto se také snaží přispět ke komunikaci při vzniku Euroregionu Dunaj-Vltava.

„Bavorská vláda rovněž podporuje jeho vznik. Politické linie stejně jako strategie států jsou jasně vymezeny, proto se do jeho vzniku můžeme pustit. Také máme občany v příhraničí a nechceme, aby se staly druhořadými občany, ale aby měli stejné a plnohodnotné životní podmínky jako ti ve vnitrozemí, “dodal vládní prezident Dolního Bavorska Heinz Grunwald.

jednání se zástupci Dolního Bavorska

W.Czapka, H.Grunwald

H.Grunwald,podpis do pamětní knihy