Zástupci PK jednali v Českých Budějovicích

obrazek
28. listopadu 2003 11:21, aktualizováno 10:21, Mgr. Jana Filípková
 

  

Společnou pracovní skupinu, která se bude zabývat problematikou Šumavy a Národního parku Šumava, mají od dnešního dne Jihočeský a Plzeňský kraj. Ustavila ji Regionální rada regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad, která dnes jednala v Českých Budějovicích. Desetičlenné skupině, v níž jsou představitelé samospráv krajů, uznávaní odborníci a zástupci subjektů podílejících se na řešení problematiky v NPŠ, bude předsedat profesor Bedřich Moldan z Univerzity Karlovy v Praze.

Regionální rada se dále zabývala dosavadním vývojem přípravy Společného regionálního operačního programu, na jehož základě bude možné v příštím roce žádat o finanční podporu na rozvojové projekty z fondů Evropské unie. S uspokojením konstatovala, že se podařilo po obtížných jednáních s centrem prosadit adekvátní postavení krajů pro hodnocení a výběr projektů.

Vzhledem k tomu, že úspěšnost projektů a možná realizace bude odvislá od kvality jejich zpracování, odstartoval v letošním roce projekt Phare, jehož cílem  je zpracovat za pomoci expertů vzorové projekty pro určité oblasti. Ze získané databáze zhruba 850 námětů na projekty v rámci Jihočeského a Plzeňského kraje vybrala odborná pracovní skupina po 12 nejvhodnějších za každý kraj, o jejichž pořadí po projednání v radách krajů dnes rozhodla Regionální rada regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad.

Na předních místech tak stanuly projekty „Komunikace k průmyslové zóně Dobřany“ za Plzeňský kraj a „Grantové schéma na podporu infrastruktury cestovního ruchu v obcích Jihočeského kraje“, dále pak „Centrum praktického vyučování Plzeň“ a „Vybudování vědecko technologického parku v Jihočeském kraji“ se zaměřením na využití potenciálu Biologické fakulty Jihočeské univerzity a Akademie věd v Nových Hradech.

Vzniklé projekty, po odsouhlasení Řídícího výboru pro program Phare 2003, budou sloužit oběma krajům jako modelové. V současné době se nevybírají projekty, které budou z prostředků EU financovány, nýbrž ty, u nichž budou odborníci pověření EU asistovat při dopracování, aby splňovaly parametry požadované Evropskou unií.