Zavedení systému separace v území Chráněné krajinné oblasti Český les

obrazek
17. května 2010 15:39, aktualizováno 14:39, Mgr. René Zeithaml

Jedná se o podprojekt již známého projektu „Intenzifikace sběru a třídění využitelných složek komunálních odpadů“, který Plzeňský kraj společně se společností EKO-KOM a.s. realizuje již devátým rokem.
Protože v Plzeňském kraji velice dobře funguje spolupráce všech potřebných subjektů, vznikl nápad odstartovat tento doposud nikde nerealizovaný projekt právě v našem kraji. 
Od středy 12. května najdou turisté na parkovištích v Caparticích a sousední Lískové kompletní stání sběrových nádob v unikátních domcích z přírodního materiálu. Součástí je i sezení sloužící k odpočinku či přípravě na cestu po krásách čerchovského hvozdu. U těchto stání je informační tabule, která připomíná základní pravidla třídění využitelných složek komunálních odpadů v České republice. Vzhledem k těsnému sousedství státní hranice jsou texty i v německém jazyce, kde je systém třídění odlišný. Při procházce či projížďce se pak návštěvník setkává už pouze se směrníkem, který mu dává informaci, jak daleko je k nejbližšímu sběrnému místu
Do budoucna se počítá s doladěním systému a pokud to podmínky dovolí, i s rozšířením v podobě menších sběrových nádob na významných křižovatkách v této lokalitě.
Unikátnost projektu je především v tom, že se realizátorům podařilo zajistit souhlas správy CHKO s umístěním nádob a piktogramů, zajistit finanční prostředky, ale hlavně zajistit provoz těchto nádob, to znamená jejich pravidelné vyvážení a údržbu. Provoz nádob budou financovat obce, na jejichž území se nádoby instalovaly ve spolupráci se svozovými společnostmi. Realizátoři připravují v současné době další rozšíření a doplnění infrastruktury pro oddělený sběr odpadu včetně informačního systému a to na území obce Přimda a Lesná.
V České republice v dnešní době více méně neexistuje třídění v národních parcích a chráněných krajinných oblastech. Pokud ano, pak ve stadiu analýz a návrhů.

 

 

 

Domek na parkovišti v Caparticích pro kompletní stání nádob na třídění, informační tabulí a místem pro odpočinek.

 

 

Slavnostní přestřižení pásky za přítomnosti člena Rady Plzeňského kraje pro oblasti životní prostředí a zemědělství Petra Smutného.

 

Člen Rady Plzeňského kraje pro oblasti životní prostředí a zemědělství Petr Smutný se zaměstnanci Odboru životního prostředí KÚPK.