Závěrečný koncert cyklu ve Velké synagoze

obrazek
13. září 2004 15:43, aktualizováno 14:43, Mgr. Jana Filípková
 

V roce 2004 proběhl za přispění a podpory Plzeňského kraje[1] již třetí ročník cyklu „Hudba v synagogách plzeňského regionu“. V úterý 14. září se v prostorách Velké synagogy[2] v Plzni uskutečnil šestý, poslední koncert letošního cyklu. Jedním z účinkujících byl i náměstek hejtmana PK a radní pro oblasti ekonomika a finance Ing. Vladislav Vilímec.

Stěžejní součástí celého cyklu jsou benefiční koncerty v místech úzce svázaných s židovskou tradicí a kulturou – jedná se převážně o synagogy: v Plzni, Kdyni, Radnicích, Kasejovicích, ale i památník židovského historika a rabína PhDr. Šimona Adlera v Dobré Vodě u Hartmanic.

Výtěžek ze vstupného je každoročně věnován na záchranu objektu Staré synagogy[3] v Plzni.

Hlavním cílem není jen shromáždit co největší množství finančních prostředků na obnovu Staré synagogy, ale i zpřístupnění a oživení synagog, které již dnes neslouží svému původnímu účelu a snaha přiblížit vážnou hudbu co nejširšímu okruhu posluchačů. Organizátoři celého cyklu také chtějí seznámit veřejnost s osudem bývalých místních židovských komunit. K tomuto účelu slouží mj. úvodní slovo programu, které je vždy připraveno vedením Židovské obce v Plzni. Do programu každého koncertu je zařazována i hudba židovských autorů. Návštěvníci koncertů mají tak možnost poznat jak cenná díla skladatelů postižených nacistickým režimem, tak i starší díla skladatelů inspirovaná tradiční židovskou hudební tematikou.

Např. úterní závěrečný večer 3. ročníku koncertů „Hudba v synagogách plzeňského regionu“ nabídl program pestrého instrumentálního obsazení i dramaturgického obsahu. Po klasickém vstupu Beethovenovou sonátou pro klavír a housle se Velká synagoga rozezněla hudbou autorů Maxe Brucha, Johna Williamse a Ernesta Blocha, která bytostně do těchto prostor patří, zatímco gejzír romantické virtuozity a zpěvnosti ve Franckově překrásném klavírním kvintetu celý koncert i cyklus uzavřel.

 

Přivítání publika radní PK Mgr. Olgou Kalčíkovou

Úvodní slovo Radovana Kodery

Během koncertu - hrají Miloslav a Vladislav Vilímcovi

Během koncertu - hrají Miloslav a Vladislav Vilímcovi

Publikum ve Velké synagoze

 

 



[1] Rada PK na svém 91. jednání 24. února 2004 schválila z rozpočtu Plzeňského kraje obdobnou částku ve výši 50 000,- korun jako v roce 2003 určenou na zajištění organizace celého projektu.

 

[2] Velká synagoga je bezesporu unikátní stavbou evropského významu, která však v Plzni zažívala mnohé peripetie. Snad jedině netradiční postavení v bloku obytných domů ji uchránilo před okamžitou demolicí za 2. světové války. „Péče“, kterou ji věnoval režim následující, by se bez nadsázky dala nazvat demolicí pozvolnou. Naštěstí se v 90. letech našly finanční prostředky na její celkovou rekonstrukci a díky tomu je opět druhá největší synagoga v Evropě zpřístupněna lidem. Možná, řadě lidí, kteří jí míjejí téměř denně, určitým způsobem vnějškově zevšedněla. Ale charisma se skrývá uvnitř a síla vnitřního prostoru jistě dodá hudbě další rozměr.

 

[3] Stará synagoga z poloviny 19. století byla v roce 2003 zařazena Národním památkovým ústavem na Seznam nejohroženějších a nevyužívaných nemovitých památek v České republice. Celkové náklady na rekonstrukci Staré synagogy jsou odhadovány na 6 milionů korun.

Soubory ke stažení