Zavítejte do Staré synagogy

obrazek
28. května 2004 09:59, aktualizováno 08:59, Mgr. Jana Filípková

 

         V neděli 30. května 2004 bude moci nejširší veřejnost navštívit prostory Staré synagogy ve Smetanových sadech v Plzni. V 17.00 hodin zde bude v rámci projektu „Hudba v synagogách plzeňského regionu“ zahájena fotografická výstava pod názvem „Tady žili židé“[1]. Návštěvníci shlédnou historické i současné fotografie, reprodukce, kresby, plánky a dokumenty přibližující místa židovského osídlení na území Plzeňského a Karlovarského kraje.

Nejen o zajímavou expozici je rozšířen letošní 3. ročník cyklu benefičních koncertů „Hudba v synagogách plzeňského regionu 2004“. Další změnou je uspořádání koncertu přímo v prostorách Staré synagogy. Hudební vystoupení cembalistky Zuzany Růžičkové[2] naváže na vernisáž výstavy a tóny Goldbergovských variací J. S. Bacha zazní v jejím podání v neděli 30. května od 18.00 hodin.

Vstupné na koncert je dobrovolné a výtěžek ze vstupného[3] bude jako každoročně věnován na záchranu a obnovu objektu Staré synagogy v Plzni.

 

Stará synagoga v Plzni                            Interiér Staré synagogy v Plzni



[1] Expozice fotograficky dokumentuje historii a současnost židovského osídlení českých zemí, resp. území Plzeňského a Karlovarského kraje (bývalé okresy Domažlice, Cheb, Karlovy Vary, Klatovy, Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň- sever, Rokycany, Sokolov, Tachov). V rámci této výstavy se budou moci návštěvníci seznámit s osudy komunit a jednotlivých vybraných památek po záboru Sudet, během okupace, během budování a rozvoje socialismu i s jejich dalšími osudy v současné době.

 

            [2] Cembalistka Zuzana Růžičková (nar. 14. 1. 1927) vystudovala klavír v rodné Plzni. Během druhé světové války prožila čtyři roky v koncentračních táborech.  Po válce začala studovat AMU v Praze, kde se seznámila s cembalem. Koncertovala téměř ve všech zemích Evropy, vystupovala v Americe, Kanadě, Austrálii i Japonsku. Nahrává pro různé renomované firmy. Natočila kompletní dílo J. S. Bacha, opakovaně získala cenu Grand Prix du Disque Akademie Ch. Crose v Paříži. Repertoárově se orientuje především na období baroka a hudbu 20. století. Kromě celé cembalové tvorby Bohuslava Martinů, jehož cembalový koncert zpopularizovala, uvádí skladby soudobých zahraničních a českých skladatelů.

 

[3] V letošním roce se organizátoři projektu vrátili k modulu vstupného z 1. ročníku – vstupné na jednotlivé koncerty je dobrovolné.