Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje má nové vozy

obrazek
16. května 2011 16:22, aktualizováno 15:22,

Dne 16.5.2011 byla slavnostně předána nová vozidla pro Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje. Nová vozidla byla pořízena v rámci nutné obnovy vozového parku. Pořízeno bylo celkem deset plně vybavených vozidel, z  toho 2 osobní  pro rychlou přepravu lékaře v režimu rendez-vouz systému (jedná o systém, kdy se záchranáři sejdou s lékařem až v místě zásahu. V osobním voze jede řidič-záchranář s lékařem a v sanitním voze řidič-záchranář se zdravotnickým záchranářem (paramedikem) a osm sanitních vozidel. Těchto osm sanitek bude sloužit v rámci jednotlivých oblastních stanovišť v celém Plzeňském kraji.
„Nákup deseti vozů pro ZZS PK zprostředkoval Centrální nákup Plzeňského kraje za 14,5 milionu korun. Veřejnou soutěží  se podařilo uspořit, původní  předpokládaná pořizovací cena byla 17 milionů korun,“ doplňuje radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví Václav Šimánek.  
 Menší vozy budou sloužit v Plzni, velké sanitky budou také v Plzni, v Domažlicích, v Klatovech, v Sušici, v Tachově a ve Vlčicích. Pořízení nových deseti vozů s moderním vybavením bylo již nezbytné. "Sanita ročně najede 50-60 tisíc kilometrů a její životnost pro služby záchranné služby je zhruba šest let, po této době by se měly obměňovat, “ dodává ředitel ZZS PK Roman Sviták. 

V.Šimánek a R.Sviták po křestu nových sanitek

nový vozový park ZZS PK

M.Šebek ukazuje resuscitační přístroj Lucas 2 ve voze