Zdravotnické záchranné služby v kraji budou sloučeny do jedné organizace

22. února 2005 17:29, aktualizováno 16:29,
 

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo sloučení příspěvkové organizace Záchranná a dopravní zdravotnická služba Domažlice (ZDZS Domažlice)  a příspěvkové organizace Zdravotnická záchranná služba Klatovy (ZZS Klatovy) do příspěvkové organizace Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. Od 1. 7. 2005 bude tedy na území kraje jedna organizace Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje.

 

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje (ZZS PK) zabezpečuje v současné době přednemocniční neodkladnou péči na území 4 bývalých okresů (Plzeň-sever, Plzeň-jih, Tachov a Rokycany) a pro Plzeň-město. Zároveň koordinuje Leteckou záchrannou službu Líně.  Dále fungují na území kraje ZDZS Domažlice a ZZS Klatovy. Jde celkem o 17 tzv. výjezdových míst zdravotnické záchranné služby rozmístěných na území našeho kraje.  Jediné výjezdové místo záchranné služby v Přešticích je provozováno nestátním zařízením, ostatní jsou zabezpečeny uvedenými třemi příspěvkovými organizacemi zřizovanými Plzeňským krajem.

Vzhledem ke krajskému uspořádání a evidentní potřebě sjednocení podmínek a integrace jednotlivých záchranných služeb je nutná změna organizačního struktury zdravotnické záchranné služby do jedné organizace s právní subjektivitou a jednotným řízením.  Tím dojde k zefektivnění využívání současných i nově pořizovaných informačních a technických systémů vč. dispečinku, sjednocení vybavení zdravotnickou technikou, odborného personálního zabezpečení a synchronizace těchto služeb na jednotlivých výjezdových místech, jejich optimalizace v rámci území celého kraje i s ohledem na nadregionální působnost a spolupráci.

 

O vytvoření jedné zřizované organizace s působností na území celého Plzeňského kraje rozhodl Plzeňský kraj v březnu 2003. Tento proces byl rozdělen do jednotlivých kroků, přičemž prvním krokem byla změna názvu příspěvkové organizace Územní středisko záchranné služby na název Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje (ZZS PK) a sloučení Zdravotnické záchranné služby Plzeň – sever, Zdravotnické záchranné služby Rokycany, organizačního útvaru Zdravotnické záchranné služby Nemocnice s poliklinikou Stod a organizačního útvaru Zdravotnické záchranné služby Nemocnice Planá do ZZS .

Dalším krokem je právě sloučení příspěvkových organizací ZDZS Domažlice a ZZS Klatovy do příspěvkové organizace ZZS PK, čímž dojde k vytvoření jedné organizace s právní subjektivitou.