Zmizelé Sudety

obrazek
06. května 2004 16:31, aktualizováno 15:31, Mgr. Jana Filípková

    V pátek 7. května 2004 ve 13.00 hodin bude v předsálí Jednacího sálu Zastupitelstva PK v 1. patře budovy Krajského úřadu Plzeňského kraje zahájena výstava „Zmizelé Sudety“.

    Před vernisáží proběhne tématický seminář za přítomnosti delegace zástupců z Evropské Unie, neboť vzhledem k oslavám vstupu České republiky do EU bude seminář zaměřen na aktuální otázky týkající se společnosti a krajiny v pohraničí a na možnosti jejich rozvoje v rámci EU. Jedním z významných hostů semináře i výstavy bude ředitel Informačního centra Evropské unie v Praze pan Bernt Kunzmann.

    Samotná výstava reflektuje minulou a současnou tvář krajiny, osídlení i architektury, zjednodušeně řečeno - "obytnosti životního prostředí". Druhým velkým tématem, spíše diskusním než dokumentárním, je vliv odsunu německého obyvatelstva z pohraničí a dosídlení těchto míst novým etnikem.

    Návštěvníci v prostorách KÚPK budou moci shlédnout přes 60 dvojic fotografií z šesti regionů česko-německého a česko-polského pohraničí (Český les, Krušné hory, Doupovské hory, Krkonoše, Novohradské hory a Broumovsko). Jednotlivé oblasti otevírá úvodní text a orientační mapka. Každou dvojici snímků doprovází popisek. Výstava je koncipována dvojjazyčně - česky a německy a potrvá do 18. května.

    Na organizaci setkání se vedle Plzeňského kraje podílí Informační centrum Evropské Unie v Praze, Mladí Evropané a občanské sdružení Antikomplex - hnutí proti xenofobii.

 

Výstava Zmizelé Sudety