Značení turistických cílů v Plzeňském kraji

obrazek
06. září 2004 08:21, aktualizováno 07:21, Mgr. Jana Filípková
  

 

Plzeňský kraj jako jediný kraj v České republice získal v letošním roce grant ve výši 300 000,- korun na značení turistických cílů ze Státního programu podpory cestovního ruchu z podprogramu Podpora prezentace ČR jako destinace cestovního ruchu pro rok 2004[1], neboť na podání žádosti a vyřízení všech náležitostí bylo velice málo času.

Celkové náklady projektu „Značení 3 turistických cílů Hradní stezky Burgenstrasse[2] v Plzeňském kraji“ přesahují částku 600 000,- korun. Rada PK schválila na svém 101. jednání 28. června letošního roku vyčlenění zbývající částky ve výši 310 000,- korun z rozpočtu Plzeňského kraje.

V rámci tohoto projektu byla zhotovena projektová dokumentace a realizace značení pro tři turistické cíle v rámci „Burgenstrasse“ dostupné z dálnice D5. Konkrétně se jedná o klasicistní lovecký zámek Kozel, vodní hrad Švihov a  barokní zámek Nebílovy.

Celkem bylo vyrobeno 47 cedulí ve čtyřech formátech, které budou do poloviny září osazeny na vytipovaná místa kromě několika dálničních cedulí, neboť v této chvíli nejsou ještě dokončeny stavební práce na dálničním obchvatu.

            Do konce roku 2004 budou označeny i další objekty na území Plzeňského kraje. Předpokládané náklady, které budou vyčleněny z rozpočtu Plzeňského kraje, se budou pohybovat okolo částky 350 000,- korun.

„Jsem ráda, že Plzeňský kraj přehledným značením přispívá k prodloužení hradní stezky Burgenstrasse z Německa na území České republiky a podporuje tím i rozvoj místního turistického ruchu a informuje turisty o kulturním a historickém potenciálu naší země, řekla radní PK pro oblasti kultury, památkové péče a cestovního ruchu Mgr. Olga Kalčíková.

Navíc k samotnému značení dodává: Myslím si, že se obecně hodně dělá pro nejrůznější propagaci, mnoho věcí si můžeme najít na internetu. Ale pak se nám stane, že přijedeme poprvé do nějakého městečka, nebo poprvé projíždíme nějakým územím a najednou nevíme, kterou cestou se dát… Určitě mi dáte za pravdu, že se vám to mnohokrát stalo. Nebo jinak - jedeme po silnici a nikdy se nedozvíme, že kdybychom právě tady odbočili, přijeli bychom k zajímavému místu. A ještě jeden význam takovéto „šipky“ mají. I když právě nemám čas vydat se za cílem na nich označeným, mohu si ten čas udělat někdy příště, protože vím, že svůj vyhlédnutý hrad či zámek určitě lehce najdu.“

 

  

 Během instalace turistických tabulí

 



[1] Z tohoto podprogramu Ministerstvo pro místní rozvoj ČR rozdělilo dotace celkem 39 žadatelům v celkové výši 90,883 mil.Kč.

[2] „Burgenstrasse - cesta po hradech a zámcích“ vznikla v Německu již v roce 1954. Dnes patří k nejstarším a nejtradičnějším turistickým programům, kterých existuje v Německu v současné době přibližně sto. Je to jediná trasa, která výrazně směřuje od západu k východu. Členy tohoto sdružení se stala jednotlivá města, obce a turistické svazy. Po otevření hranic v roce 1989 mohla být prodloužena dále na východ. Jejím cílovým místem je od roku 1994 hlavní město ČR Praha a  prochází také Plzeňským krajem.

Bližší informace o této stezce naleznete na internetových stránkách http://burgenstrasse.de/.