Zničené kostely

obrazek
30. července 2004 13:18, aktualizováno 12:18, Mgr. Jana Filípková
 

 

V pátek 30. července 2004 navštívila radní PK pro oblasti kultury, památkové péče a cestovního ruchu Mgr. Olga Kalčíková výstavu „Zničené kostely“ v Diecézním muzeu ve Františkánské ulici v Plzni. Nejpovolanějším průvodcem jí byl jeden z autorů výstavy a fotografií – Ing. arch. Jan Soukup.

„Je mi doopravdy líto zmarněného úsilí, umu a dovednosti našich předků, když vidím planinu či pouze vstupní schodiště místo nádherné stavby kostela a velice si vážím práce takových lidí jako je pan architekt Soukup, neboť bez nich by se nám nedochovalo ani svědectví o existenci těchto staveb. Jsem ráda, že rok 1989 zabránil devastaci dalších sakrálních staveb“, řekla Mgr. Olga Kalčíková po seznámení se s celou řadou „smutných příběhů“ a osudů jednotlivých staveb zachycených na fotografiích.

Plzeňský kraj se snaží zabránit obdobnému odstrašujícímu příkladu v současnosti a např. v letošním roce jen na záchranu kostelů na svém území investoval částku přesahující 3,5 miliónů korun z rozpočtu PK.

Výstava „Zničené kostely“ zachycuje 64 římskokatolických kostelů z celého území Plzeňské římskokatolické diecéze[1], které byly zbourány od roku 1945. „Na výstavě jsou představeny také dva evangelické kostely jako připomínka, že špatný osud se nevyhnul ani kostelům jiných církví“, dodává Ing. arch. Jan Soukup.

Výstava byla zahájena 10. června letošního roku a zájemci ji mohou navštívit denně kromě pondělí od 10.00 do 18.00 hodin do 24. září 2004.

 

                Mgr. Olga Kalčíková během prohlídky fotografické výstavy
                    Mgr. Olga Kalčíková během prohlídky fotografické výstavy
                                v doprovodu Ing. arch. Jana Soukupa

 

[1] Území Plzeňské římskokatolické diecéze zahrnuje téměř celé západní Čechy, tzn. Plzeňský a Karlovarský kraj, ne však v úplnosti – Sušicko a jižní část Klatovska patří již diecézi českobudějovické a naopak k ní přináleží okolí Vejprt z Ústeckého kraje.