Zvítězí na Šumavě kůrovec?

obrazek
02. září 2003 09:05, aktualizováno 08:05, Mgr. Jana Filípková
 

V pondělí 1. září 2003 navštívil hejtman Plzeňského kraje MUDr. Petr Zimmermann Šumavský národní park, aby se osobně seznámil nejen s postupným vzestupem rozšíření kůrovce[1], pro jehož přemnožení napomohlo mj. i letošní výjimečně teplé a suché léto, ale i s pokračujícími zásahy zaměřenými k zastavení kůrovcové kalamity na Šumavě.

Přemnožení tohoto malého, několikamilimetrového broučka vede k výraznému narušení rovnováhy ekosystému smrkového lesa na Šumavě. Nenápadný brouk, který byl na konci devatenáctého století nazýván zlatým, neboť lidem přinesl práci, vyvolává dnes rozsáhlé diskuse, obavy a spory…

Hejtman během své pondělní cesty prošel rozsáhlé oblasti „mrtvého“ lesa, oblasti v okolí pramenů Vltavy, Březníku apod. Cílem celé jeho cesty bylo osobně se obeznámit se současným stavem a s výhledy do budoucna, porovnat režimy „zásahovosti“ a „bezzásahovosti“ ve smrkovém lese napadeném kůrovcem a následné důsledky působení těchto dvou režimů.

Nejedná se o ojedinělou záležitost, která by v budoucnu měla vést k odpovědi na otázku „do jaké míry se může kůrovec nechat spontánně šířit a kdy a kde by se mělo již proti němu zasahovat“, neboť příští týden se hejtman PK setká se starosty šumavských obcí v Modravě a v první polovině měsíce října se uskuteční odborný seminář organizovaný PK na téma „Národní park Šumava a kůrovec“ určený nejen pro krajské zastupitele a představitele obcí, jež se tato problematika týká.



[1] Souhrnným termínem "kůrovec" se označuje skupina brouků, převážně lýkožroutů, kteří žijí pod kůrou a ve dřevě smrků. Na Šumavě se jedná především o kůrovce druhů lýkožrout smrkový (Ips typographus L.) a lýkožrout lesklý (Pityogenes chalcographus L.).

Kůrovci jsou normální a běžnou součástí přirozeného ekosystému smrkového lesa, kde mají na starosti eliminaci nedostatečně silných, nemocných či přestárlých stromů. V případě jejich přemnožení, tak jak je to možné zaregistrovat v oblasti Šumavy, dochází k obrovským problémům.