ZZS PK je jedinou záchrannou službou v tuzemsku vybavenou přístroji pro srdeční masáž

obrazek
16. května 2011 14:07, aktualizováno 13:07,

V pátek 29. 4. 2011 získala Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje devět nových přístrojů pro mechanizovanou srdeční masáž LUCAS 2. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje se tak stala první záchrannou službou v tuzemsku, která bude vlastnit takovýto větší počet těchto život důležitých přístrojů ve výbavě svých záchranářských posádek a to v rámci celého Plzeňského kraje. Nákup takového množství podobných přístrojů nemá v tuzemsku obdoby.

Na nákupu tohoto přístroje se kromě samotných záchranářů podílel také Plzeňský kraj, který stejně jako záchranáři chce zajistit obyvatelům tohoto kraje co nejlepší lékařskou péči.

Jedná se o přístroj LUCAS 2, který je využíván při resuscitaci osob postižených náhlou srdeční zástavou. Právě tento typ přístroje byl totiž ještě donedávna u krajských zdravotnických záchranářů v Plzni podroben testování v běžném provozu v rámci výjezdů posádek záchranné služby. Díky tomu, že se přístroj během jeho testování u našich plzeňských záchranářů osvědčil, vznikla myšlenka pořízení tohoto přístroje pro každou oblast v tomto kraji.
„Pořízením těchto přístrojů tak dojde ke skutečně enormnímu výraznému zkvalitnění neodkladné lékařské péče obyvatelům celého Plzeňského kraje. Na každou oblast tak připadne jeden tento důležitý a život zachraňující přístroj do výbavy zásahového vozidla,“ vysvětluje Michal Šebek, manažer vnějších vztahů Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Přístroje budou umístěny na každou oblast v tomto kraji, kde budou sloužit nemocným lidem, kteří se nacházejí v přímém ohrožení života. „Přístroj LUCAS 2 se využívá u lidí, kterým se vlivem poruchy srdečního rytmu zastavila srdeční činnost. Bez účinné nepřímé srdeční masáže, tedy lidově řečeno resuscitace, kterou je schopen trvale a stejnou intenzitou provádět tento přístroj, by jinak hrozila smrt těmto lidem,“ dodává Šebek.

slavnostní předání přístrojů Lucas 2 na ZZS PK

M.Šebek ukazuje přístroj LUCAS 2 umístěný ve voze