1. ročník soutěže "Objevujte jinak!"

obrazek
01. března 2013 10:42, aktualizováno 09:42, Mgr. René Zeithaml

Techmania Science Center, Plzeňský kraj a statutární město Plzeň
vyhlašují
1. ročník soutěže "Objevujte jinak!"

O SOUTĚŽI
Soutěž je součástí mezinárodního projektu PLACES. Plný název projektu zní "Platform of Local Authorities and Communicator Engaged in Science".
Na realizaci projektu se podílí významné evropské organizace (jmenovitě: evropská asociace science center a muzeí – ESCITE; evropská regionální síť pro výzkum a inovace – ERRIN; evropská asociace pro vědecké aktivity - EUSCEA), dále instituce popularizující vědu jako evropská science centra, muzea, univerzity aj. a instituce veřejné správy evropských měst zapojených do projektu.
Projekt zahrnuje zejména formování partnerství mezi jednotlivými aktéry popularizace vědy a institucemi veřejné správy.
Statutární město Plzeň a Plzeňský kraj tvoří spolu s Techmania Science Center v projektu takzvanou "Dvojici" a jsou jedním ze 70-ti partnerů "Dvojic" z celé Evropy.
Společné téma, které si "Dvojice" z Plzeňského kraje stanovila jako nosné, je zapojení neformálního vzdělávání do učebních plánů základních a středních škol v regionu.
Aktivita s tím spojená, soutěž "Objevujte jinak!", dává možnost ocenit základní a střední školy, které využívají možnost obohatit školní výuku programovou nabídkou science centra Techmania.
Nad projektem převzal záštitu hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a primátor města Plzně Martin Baxa.
Více informací k projektu PLACES naleznete na www.openplaces.eu.

CÍL SOUTĚŽE
1. ročník soutěže navazuje na pilotní 0. ročník, který proběhl v roce 2012 a byl zakončen slavnostním vyhlášením v únoru tohoto roku v Techmania Science Center.
Cílem 1. ročníku soutěže bude opět ocenit 10 základních a středních škol, které v soutěžním období nejvíce zapojily science center Techmania do svých učebních plánů.

SOUTĚŽNÍ OBDOBÍ
Od 1. března do 28. června 2013, uzávěrka pro zasílání příspěvků v kategorii žáků je 1. října 2013.

SOUTĚŽNÍ KATEGORIE
Kategorie ŠKOLY
Soutěžní kategorie je určena pro všechny základní a střední školy v Plzeňském kraji.*
Kategorie ŽÁCI Soutěžní kategorie je určena pro žáky základních a středních škol v Plzeňském kraji, kteří se podělí o zkušenosti a zážitky získané při návštěvě science centra Techmania motivovaly v jejich dalším studiu či aktivitách. V soutěžní kategorii mohou být žáci účastni jako jednotlivci nebo žáci – skupina.

PŘIHLÁŠENÍ DO SOUTĚŽE
Kategorie ŠKOLY
Základní a střední školy Plzeňského kraje, jejichž učitelé navštěvují se svými žáky v soutěžním období Techmania Science Center, jsou do soutěže zařazeni automaticky. K účasti v této soutěžní kategorii není požadován žádný registrační formulář.
Nicméně si dovolujeme upozornit, že pro správné zařazení do konečného hodnocení této soutěžní kategorie je před každou návštěvou science centra nutné provedení rezervace v rezervačním systému na webu www.techmania.cz a poskytnutí všech požadovaných informací. Jedině tak může být zajištěna přesná identifikace školy, ze které žáci pochází; a tím i objektivnost vyhodnocení dané soutěžní kategorie.
Kategorie ŽÁCI Žáci nebo skupina žáků /maximální počet žáků ve skupině je 30/ základních a středních škol Plzeňského kraje se mohou do soutěže přihlásit se svým soutěžním příspěvkem těmito způsoby:
Soutěžní příspěvky lze odeslat na email: katerina.chabova@techmania.cz nebo na korespondenční adresu: Techmania Science Center, Tylova 1/57, 316 00, Plzeň nebo odevzdat na recepci instituce denně od 9 – 17h.
Podmínkou pro začlenění příspěvku do soutěže je vyplněný registrační formulář, který prosím zašlete nebo jinak doručte spolu s Vaším příspěvkem. Uzávěrka přihlášek do soutěže v kategorii žáků je 1. října 2013 v 16h.

HODNOTÍCÍ KRITERIA SOUTĚŽE
Pro kategorii ŠKOLY

Hodnotícím kriteriem bude počet žáků z dané školy, kteří v soutěžním období navštívili instituci Techmania, v poměru k celkovému počtu žáků na škole v daném roce.
Pro kategorii ŽÁCI
Hodnotícím kriteriem bude nejoriginálnější zpracování, které vypoví, jak návštěva Techmania Science Center motivovala či nasměrovala žáka/žáky při dalším vzdělávání, plnění školních úkolů či jiných aktivit.
Soutěžní příspěvky mohou mít tyto formy zpracování: videa, textový dokument, výtvarné zpracování anebo jinak.

CENY V SOUTĚŽI
Pro kategorii ŠKOLY
10 vyhodnocených škol
získá jeden vstup zdarma do science centra Techmania pro všechny žáky své školy od druhého pololetí školního roku 2013-2014. **
Pro kategorii ŽÁCI
30 žáků
získá neomezený počet vstupů zdarma do science centra Techmania od druhého pololetí školního roku 2013-2014. ***

VYHODNOCENÍ SOUTĚŽE
Vyhodnocení obou soutěžních kategorií proběhne v listopadu 2013.

Hodnotitelem obou soutěžních kategorií bude pracovní skupina projektu PLACES složená ze zástupců veřejné správy Plzeňského kraje, Statutárního města Plzně a Techmania Science Center.

SLAVNOSTNÍ VYHLÁŠENÍ SOUTĚŽE
V rámci slavnostního vyhlášení předají představitelé veřejné správy a managementu Techmania Science center 10 - ti vyhodnoceným školám a 30 - ti žákům jejich ocenění.
* Školy, které byly vyhodnoceny v rámci 0. ročníku soutěže, se mohou do soutěže zapojit ve 2. ročníku.
** Vstup se nevztahuje na program a nabídku 3D Planetária, kluboven a speciálních programů.
*** Vstup se nevztahuje na program a nabídku 3D Planetária, kluboven, laboratoří, dílen a  speciálních programů.

KONTAKT PRO PŘÍPADNÉ DOTAZY:
   Mgr. Kateřina Chábová
   Techmania Science Center o. p. s.
   Adresa:Tylova 1/57, 301 00 Plzeň
   Telefon:+420 737 247 595
   Fax:+420 379 855 303
   E-mail: katerina.chabova@techmania.cz

Více informací najdete ZDE.