100. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
22. února 2012 08:59, aktualizováno 28. února 2012 09:59,

Další projekty budou zařazeny do programu ROP
Do následující výzvy programu ROP, oblasti Modernizace regionální silniční sítě, budou zařazeny další projekty silničních staveb. Radní souhlasí s jejich předfinancováním a spolufinancováním. Mezi deseti projekty je například průtah III/18026-Starý Plzenec - Radyňská ulice za 48 milionů korun, II/ 205 - průtah Nekmíř za 74 milionů korun nebo rekonstrukce silnice II/198 Pernolec-Přimda, úsek1, kde jsou celkové předpokládané náklady 42 milionů korun. Předložení projektů musí ještě odsouhlasit Zastupitelstvo PK.
Následující, zřejmě 20. výzva, by měla být vyhlášena na konci února.


ilustační foto - jednání Rady Plzeňského kraje

Plzeňský kraj podpoří oblast prevence bezpečnosti silničního provozu
Centrum služeb pro silniční dopravu žádá o poskytnutí dotace ve výši 550 tis. Kč na zajištění činností v oblasti prevence BESIP v PK v roce 2012. Jedná se o nekomerční aktivity zaměřené z velké části na děti, kde se jeví prevence v oblasti BESIP jako velmi účinná. PK finančně podporuje oblasti BESIP každoročně a dotace plní svůj účel.
Poskytnutí dotace musí ještě schválit ZPK.
Oblast prevence BESIP je delegována na KÚPK, který prevenci v této oblasti zajišťuje.

Zařazení nových investičních a neinvestičních akcí na silnicích II. a III. třídy v PK
RPK je předkládáno ke schválení zařazení nových investičních a neinvestičních akcí na silnicích II. a III. třídy v PK, které budou realizovány v roce 2012.
Finanční prostředky na stavební akce v celkové výši 84 a půl milionu budou čerpány z prostředků uložených v rezervním fondu PK na rok 2012 určených pro oblast dopravy, které nebyly loni vyčerpány.
(celkový přehled akcí přiložen v tabulce v příloze).

Stanovisko PK k problematice zrušení Vojenského újezdu Brdy
Dne 4. 1. 2012 byl Vládou ČR schválen materiál vycházející z tzv. „Bílé knihy o obraně“, zabývající se optimalizací vojenských újezdů.
Ministerstvo obrany v něm navrhlo zcela zrušit VÚ Brdy. Vláda ČR s tímto návrhem vyslovila souhlas. Zároveň schválila harmonogram, který stanovuje předání území civilní správě od 1. 1. 2016.
Zrušení VÚ Brdy se bezprostředně dotkne i deseti obcí PK. Jedná se o obce Borovno, město Spálené Poříčí, Dobřív, Mirošov, Míšov, Strašice, Skořice, Štítov, Těně a Trokavec, včetně k.ú. bývalých obcí Kolvín a Padrť.
Tyto obce přišly v průběhu let zřizování VÚ o část svého historického katastrálního území. Plzeňský kraj udělá všechny zákonné kroky k tomu, aby se původní katastrální území těmto obcím navrátila zpět.
Tento krok je důležitý i vzhledem k nutnosti vyřešit do budoucna protipovodňová opatření a ochranu zdrojů pitné vody.
Zároveň s tím PK souhlasí se zřízením CHKO Brdy. Při jeho vyhlášení bude úzce spolupracovat s MŽP ČR, zejména co se týče prostorového vymezení budoucí CHKO.
RPK doporučí toto stanovisko schválit ZPK.

Poskytnutí finanční dotace občanským sdružením
O.s. Parkinson získá dotaci od PK 100 tisíc korun jako příspěvek na cvičení v Rehabilitačním středisku MUDr. Pitry a na rehabilitační pobyty pro členy sdružení.
(V loňském roce byla činnost organizace podpořena částkou 100 000 korun).
200 tisíc korun získá společnost NIPI bezbariérové prostředí, o.p.s. jako příspěvek na zajištění poskytování odborného poradenství, odborných konzultací a vydávání metodických stanovisek pro oblast bezbariérového užívání staveb a přístupnosti v PK.  (loni podpora 200 tis.korun). Společnost Možnosti tu jsou, o.p.s. bude poskytnuta dotace bez mála 263 tisíc korun na částečnou úhradu provozních nákladů projektu Restaurace Kačaba, a to na mzdové náklady instruktorů pracovní rehabilitace za leden-březen 2012 (loni sem putovalo bez mála 188 tisíc korun). Půl milionu korun získá Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR – krajský výbor PK na základní činnost Krajského výboru a okresů PM, PS, DO,RO, TA a dále na rekondiční a pobytové akce a další činnosti. (V loňském roce byla činnost organizace podpořena také půlmilionovou částkou). Dotace musí ještě schválit ZPK.

Vyhlášení Programu podpory obcí na rozvoj gramotnosti dětí ze sociálně vyloučených romských komunit v roce 2012
Tento program navazuje na „Program podpory sociálních služeb v sociálně vyloučených romských komunitách“, který byl vyhlášen a realizován v loňském roce. Program vyhlášený letos napomůže dětem ze sociálně vyloučených romských komunit k vyrovnání sociálního handicapu, získaného vlivem znevýhodněného sociálního prostředí. Cílem programu je motivovat děti na přípravu do školy a vést je ke zvládnutí učiva tak, aby byly schopny s touto pomocí dokončit jednotlivé ročníky ZŠ a pokračovat dalším navazujícím vzděláváním. To jim v budoucnu zvýší možnosti na trhu práce a předchází prohlubování sociálního vyloučení.
Podpořeny budou obce a svazky obcí, jež budou samy nebo prostřednictvím právnických osob, které prokáží zkušenost s prací s dětmi ze sociálně vyloučených lokalit, program realizovat.

Rozdělení dotací z Programu stabilizace a obnovy venkova (PSOV) PK 2012
RPK souhlasí s rozdělením dotací PSOV PK 2012 podle návrhu Komise na rozdělení dotací. Od počátku ledna 2012 plně nahradil „papírové žádosti“ nový moderní elektronický systém eDotace Plzeňského kraje. V tomto systému bylo v rámci PSOV podáno celkem 411 žádostí, což je řádově o několik desítek žádostí více, než v loňském roce.
Finanční objev PSOV pro rok 2012 je 60 milionů korun.
Poskytnuté dotací musí ještě schválit ZPK PK. 

Dotační program PSOV PK 2011 

Dotační tituly v rámci PSOV PK 2011 / Žádosti

Platné

Vyřazené

Celkem

Projekty obcí - část A) PSOV PK 2011

328

37

365

Integrované projekty - část B) PSOV PK 2011

20

2

22

Územní plány - část C) PSOV PK 2011

32

7

39

Celkem žádostí

380

46

426

- celkem platně přijato 89,2 % žádostí (nikoli dotačně podpořeno)

 

Dotační program PSOV PK 2012 

Dotační tituly v rámci PSOV PK 2012 / Žádosti

Platné

Vyřazené

Celkem

Projekty obcí - část A) PSOV PK 2012

343

7

350

Integrované projekty - část B) PSOV PK 2012

17

4

21

Územní plány - část C) PSOV PK 2012

51

1

52

Celkem žádostí

411

12

423

- celkem platně přijato 97,2 % žádostí (nikoli dotačně podpořeno)

 

Výbor regionální rady ROP
Další „dobrou zprávou“ (mimo jednání RPK) je, že dnes byly schváleny dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. Mezi 23 úspěšných projektů z 16., 17. a 18. výzvy, které dnes schválil výbor regionální rady ROP, spadá také Západní obchvat Plzně a rekonstrukce plzeňské silnice v úseku Roudná – Chrástecká.
Na stavební akce už jsou vypsány veřejné soutěže na dodavatele, začít by měly současně a to ještě v první polovině letošního roku.
„Je to určitě dobrá zpráva, že může začít rekonstrukce mostu na Jateční v oblasti čističky, kde dnes řidiči bohužel musí využívat vojenský most. Této oblasti výstavba nového přemostění výrazně pomůže,“ dodává hejtman Milan Chovanec.