115. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
22. srpna 2012 10:41, aktualizováno 11. září 2012 13:47, Mgr. René Zeithaml

Zařazení projektů silničních staveb do 21. výzvy programu ROP, oblasti Modernizace regionální silniční sítě
Rada PK odsouhlasila předložení těchto projektů silničních staveb do 21. výzvy Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a jejich předfinancování a spolufinancování:
1. Rekonstrukce silnice II/200 Horšovský Týn-Vidlice (předpokládané náklady 55.500.000 Kč)
2. Modrava – rekonstrukce silnice II/16910 s místní komunikací (předpokládané náklady 12.450.000 Kč)
3. Okružní křižovatka II/605 Křimická (předpokládané náklady 25.500.000 Kč)
4. Rekonstrukce mostů ev.č. 201-040 a ev.č. 201-041 v Manětíně (předpokládané náklady 28.550.000 Kč)
V oblasti podpory 1.1 nebudou odporovány akce neinvestičního charakteru, tj. prostá oprava a údržba silnic II. a III. třídy.
V rámci této výzvy jsou alokovány finanční prostředky ve výši cca 480 milionů korun. Minimální přístupná výše celkových způsobilých výdajů na 1 projekt je 5 milionů korun; maximální přístupná výše celkových způsobilých výdajů na 1 projekt není stanovena. Žádosti musejí být podány do 1. 10. 2012. Nejzazší datum ukončení fyzické realizace projektu je 31. 12. 2014. Zajištěním přípravy a realizace projektů a jejich předložením do ROP NUTS II Jihozápad bude pověřena organizace Správa a údržba silnic PK.
Tento návrh ještě musí odsouhlasit zastupitelstvo PK 10. 9. 2012.
 

Modernizace regionální silniční sítě z dosud nevyhlášené výzvy programu ROP.
Plzeňský kraj připraví a předloží projekty do dosud nevyhlášené výzvy programu ROP, oblasti Modernizace regionální silniční sítě na tyto stavby:
1. Rekonstrukce silnic II/235 Břasy–Liblín, etapa 1
2. Rekonstrukce silnice II/198 Pernolec–Přimda, úsek 3
3. Modernizace aglomeračního okruhu II/205 (Tlučná, Loza)
4. Rekonstrukce silnice II/605 Bor–Rozvadov
5. Silnice II/231 Plzeň, ul. 28. října, Bílá Hora II. část
6. III/18025 a III/18027 průtah Štěnovice - rekonstrulce
7. Most ev.č. 11762-2 Měcholupy
Následující, zřejmě 24. výzva, by měla být vyhlášena dle Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad pravděpodobně na přelomu roku 2012/2013. Do této doby je nutné, aby SÚS PK prováděla přípravu konkrétních projektů a zajistila dokumentaci staveb a dalších dokumentů nutných pro realizaci stavby a veřejné zakázky. Po vyhlášení výzvy bude zařazení projektů včetně financování ještě předloženo k odsouhlasení Radě PK a schválení Zastupitelstvu PK. Následně bude vyhlášena VZ.
Věc bude předložena ke schválení na zasedání Zastupitelstva PK 10. 9. 2012.
 

Žádost obce Žihle o poskytnutí dotace na akci „Přestupní uzel – Žihle – provizorní stav“
Rada PK odsouhlasila poskytnutí obci Žihle dotaci k vybudování přestupního uzlu ve výši 364.000 Kč, což dosahuje 100% celkových nákladů. Jedná se o provizorní variantu: zřízení dvou nástupišť ze silničních panelů, úpravu vozovky a další související úpravy.
Účelem je provázání linek veřejné železniční a silniční dopravy v rámci rozšiřování integrované dopravy Plzeňska. Jde o autobusové linky Plasy–Mladotice–Žihle–Lubenec a Kralovice–Žihle–Manětín. Tyto linky přijíždějí do dosud nevybudovaného přestupního uzlu Žihle k rychlíkům na lince Plzeň–Žatec–Most.
Investici ještě musí schválit Zastupitelstvo PK 10. 9. 2012. Finanční prostředky budou čerpány z Fondu dopravy rozpočtová oblast Doprava.
 

Plzeňský kraj schválil grantovou smlouvu pro Partnerství Comenius Regio
Schválením grantové smlouvy byl na projekt Partnerství Comenius Regio přidělen řeckou Národní agenturou grant ve výši 28.875 EUR. Financované aktivity projektu mohou probíhat v období od 1. 8. 2012 do 31. 7. 2014. Předfinancování nákladů projektu bude ve výši 120.000 Kč.
Partnery na národní úrovni jsou Dům dětí a mládeže Horažďovice a Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn. Na mezinárodní úrovni jsou partnery environmentální centrum v Archanes, Střední odborná škola Arkalohori a Mateřská škola v Heraklionu.
Projekt bude probíhat formou výměny zkušeností se zaměřením na konkrétní téma vycházející z environmentální výchovy a umožní prohloubení znalostí a dosud užívané metodiky a didaktiky Environmentální výchovy. Spolupráce a výměna zkušeností na určených tématech bude probíhat prostřednictvím seminářů, konferencí a workshopů, přičemž v organizování těchto aktivit se oba regiony budou pravidelně střídat. Mimořádnou důležitost má v tomto směru také další vzdělávání pedagogických pracovníků i dalších odborníků, kteří v této oblasti působí. Prostřednictvím společných odborných konferencí mohou oba regiony porovnat své systémy, vyzkoušet různé koncepty a následně využít nové poznatky. Účast na tomto projektu předpokládá zdokumentování stávajících obsahů školních vzdělávacích plánů (části, které se týkají environmentální výchovy a vzdělávání), zajištění diskursu, výměny stanovisek a postojů v rámci odborných příspěvků a následně také evaluace – zhodnocení využitelnosti pro školy a pedagogické pracovníky.
Projekt Partnerství Comenius Regio usiluje o rozšíření odborných znalostí vyučujících v příslušných typech škol a školských zařízení, nabízí možnost seznámit se s různými pohledy a příklady realizace environmentálních témat v praxi. Udržitelnost projektu spočívá v předpokladu, že i následně bude docházet mezi oběma regiony k výměnám zkušeností v dalších tématech a oblastech environmentální výchovy. Očekává se, že prostřednictvím intenzivní a fundované spolupráce a zdokumentovaných výsledků bude umožněn další rozvoj v partnerských regionech, event. i v dalších evropských zemích.
 

Poskytnutí finančního daru Klubu vojenského opevnění Stříbra
Plzeňský kraj poskytne klubu z rozpočtu kraje částku 10.000 Kč na uspořádání historické ukázky věnované situaci v Československu na podzim roku 1938. Pro ukázku je zapotřebí dovoz historické techniky, náhrady historickým klubům, ukázku je zapotřebí dovoz historické techniky, náhrady historickým klubům, stravování, technické zabezpečení ukázky.
Klub vojenského opevnění Stříbro se zabývá badatelskou činností v oboru historie čs. opevnění z let 1935 – 1938. Provádí obnovu a rekonstrukci objektů lehkého opevnění na Stříbrsku a jejich zpřístupnění pro veřejnost.
 

Dotace pro Akademii nadání, o.s.
Plzeňský kraj poskytne akademii z rozpočtu kraje dotaci 50.000 Kč na podporu činnosti (především na nájem a energie) v období září – prosinec 2012. Příspěvek tak pomůže zachovat občanské sdružení Akademii nadání, o.s., které aktivně zastřešuje organizace spojující rodiče a odborníky, které žijí a pracují s „handicapem“ nadání, čímž přispívá k propagaci PK.